A kis vidéki iskolák összevonását fontolgatja Pintér

2022. június 21. – 08:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még a nyáron Pintér Sándor elé kerül az oktatás átalakításának terve – írta a Hvg.hu. A lap szerint az egészségügy után az oktatást is feladatul kapó belügyminiszter komolyan megfontolja a kis létszámú vidéki iskolák összevonásának lehetőségét, amelyet politikai okokból a kormányok mindig halogattak.

Erre a Fidesz választási győzelme mellett lehetőséget ad az is, hogy a csekély érdekérvényesítési képességről tanúbizonyságot tett előd, Kásler Miklós és a távozása után megszüntetett Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) helyett egy nagyobb súllyal bíró politikus felel az oktatásért.

Az eddigi tapasztalatok szerint Pintér érdeklődő, és igyekszik minél több információt begyűjteni. Erről számolt be a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, aki múlt hétfőn tárgyalt először a miniszterrel.

Horváth Péter szerint Pintér arra is vevő volt, hogy a Nemzeti Pedagógus Kart is vonják be a tervezésbe, jogszabály-előkészítésbe, mérésekbe, hadd tegyék hozzá a szakmai tapasztalataikat.

A pozitív várakozás ellenére azonban nem kizárt, hogy a konstruktívnak ígérkező megbeszélésekből álkonzultációk lesznek, ahogyan a Magyar Orvosi Kamara esetében történt: megállapodtak a béremelésről, ám ezután, tárgyalások nélkül bejelentette a kormány a számos kötöttséget jelentő szolgálati jogviszony bevezetését.

Erre utal az a kérdőív is, amelyről a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke sem tudott. A szakszervezetek szerint a Belügyminisztérium kérdőíve vitatható:

„Nem csak szakmai alapvetéseket hagy teljesen figyelmen kívül, de közben súlyosan tendenciózus is: szó sincs a bérekről, ellenben borítékolható, hogy az iskolaőröknek átütő sikerük lesz” – mondta róla a Hvg.hu-nak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Hasonlóképp álkonzultációnak tartja a kérdőívet Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke is.

A szakszervezetek várhatóan június 28-án, a következő sztrájktárgyalási fordulóban találkoznak Pintérrel, feltéve, ha a miniszter elmegy a megbeszélésre, ellentétben a múlt heti kerekasztal-beszélgetéssel, amelyre a szakszervezetek hiába hívták a minisztert.

Ráadásul Pintér eddigi megnyilatkozásai is inkább a központosítás fontosságáról, a fegyelmi alapon való megközelítésről szólnak, nem pedig a nagyobb oktatási szabadságot – és fizetést – igénylő tanárokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!