Megdőlt éjszaka a fővárosi szélrekord, lehűlt az idő, de jön vissza a meleg

2022. június 21. – 16:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mi volt itt este, hogy még a fikusz is megfeküdt az erkélyen?

Hétfőről keddre virradó éjszaka akkora szél volt, hogy megdőlt a budapesti szélrekord: a János-hegyen 86 km/órás szelet regisztrált a műszer. A korábbi csúcstartó Budapest belterület volt, amely 2009-ben, ugyanezen a napon 82 km/órát mért, áll a Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Szél a János-hegyen – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Szél a János-hegyen – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Az Időkép szerint a front a Dunántúlra hozott jelentősebb csapadékot, több helyen felhőszakadással vonultak a zivatarok. Felsőszölnök járt a legrosszabbul: vélhetően downburst, azaz légzuhatag tépázta meg a környékbeli erdőt.

Mi lesz ma, megint jön a vihar?

Nagykanizsán esetleg. Kedden hidegfront hozott 5-6 fokos lehűlést, túlnyomóan napos idő mellett. Késő délután, este nyugaton, délnyugaton fordulhat elő kevés zápor, egy-egy zivatar, írja az Időkép.

A Meteorológia Szolgálat szerint éjszaka a Dunántúl nyugati, délnyugati részein erősen megnövekszik a felhőzet, és a délnyugati megyékben reggelig elszórtan lehet zápor, zivatar.

Szerdán szalmakalapban vagy fejre csomózott zsebkendővel induljak munkába?

Valami biztos kell, mert a met.hu szerint szerdán nyugat felől egyre több magasszintű felhőzet érkezik: általában többórás szűrt napsütés valószínű, 26–31 fokkal. Délutántól a Dunántúlon már alacsonyabb szinteken is növekszik a felhőzet, és késő délutántól, estétől nyugat felől egyre több helyen várható zápor, zivatar, majd eső is.

A szalmakalap nem lesz nyerő, mert az északnyugati szelet a délnyugati tájak kivételével nagy területen kísérik erős, a hegyekben akár viharos széllökések, estére azonban mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 19 fok között alakul, de a hidegre érzékeny tájakon ennél több fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26 és 32 fok között valószínű, az Alföldön lesz melegebb.

Akkor inkább szabadság, és irány a Balaton?

Igen. Csütörtökre virradóan délen még lehet kevés zápor, majd délután ugyanitt alakulhat ki kevés zápor, zivatar, de az ország legnagyobb részén túlnyomóan napos idő lesz jellemző. Keleten, északkeleten élénk lesz az északias szél. Napközben 27232 fok várható.

Pénteken túlnyomóan napos, meleg időre van kilátás, 29–34 fokos maximumokkal. Nyugaton, északnyugaton feltámad a déli szél. Szombaton a napsütés mellett elszórtan már záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Környezetükben erős, viharos lehet a szél. A csúcshőmérséklet 28 és 33 fok között alakulhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!