Fővárosi képviselők kezdeményezik a BKK-jegyek és -bérletek áfamentességét

2022. június 20. – 19:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi országgyűlési képviselők többsége kezdeményezi a BKK-jegyek és -bérletek áfamentességét, az elöregedett tömegközlekedési járművek cseréjét és azt, hogy a kerületi önkormányzatok kapják vissza a tőlük elvett gépjárműadó-bevételt – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

A főpolgármester beszámolója szerint a fővárosban megválasztott ellenzéki országgyűlési képviselők megállapodtak arról, hogy közösen jegyzik azt a javaslatcsomagot, amellyel erősíteni akarják Budapest védekezési képességét „a gazdasági válsággal, az energiaválsággal és a klímaválsággal szemben”, és amely „hozzájárul a város élhető jövőjéhez”.

Karácsony azt írta, az alábbi ügyekben határoztak el közös fellépést, és ezekről készülnek budapesti törvényjavaslatok:

  • „Kezdeményezzük, hogy a közösségi közlekedés jegyárbevételeken kívüli finanszírozási igényét 50-50 százalékban vállalja a főváros és az állam. Ez nemcsak Budapest, de a megyei jogú városok helyzetét is javítja, és nem utolsósorban ez az európai standard.”
  • „Kezdeményezzük a jegyek és bérletek áfamentességét, hogy így tegyük vonzóbbá a közösségi közlekedést. Kezdeményezzük, hogy a közösségi közlekedés – vagyis elsősorban a bérletvásárlás – kerüljön bele a cafeteria körbe.”
  • „Budapesten a közösségi közlekedés fejlesztésének következő nagy lépése az elöregedett, környezetszennyező és kényelmetlen járművek cseréje – ezt Budapest európai uniós forrásból szeretné mihamarabb megoldani.”
  • „Kezdeményezzük, hogy a kerületi önkormányzatok kapják vissza a tőlük elvett gépjárműadó-bevételt. Az adott település belterületén értékesített üzemanyag jövedéki adójának 25 százaléka önkormányzati bevétel legyen.”

A főpolgármester megjegyzi, hogy az utak karbantartása, felújítása önkormányzati feladat, az autósok pedig a benzin árában megfizetik a magas jövedéki adót, amit a törvény szerint útfelújításokra kell költeni. „Ám ebből a feladat gazdája, az önkormányzatok egy fillért sem kapnak” – írta.

Karácsony arról is írt, hogy szerinte már a háború előtt elszabadult infláció, a gyenge forint és a kormány választási célú túlköltekezése tovább súlyosbította a gazdasági válságot. „Az energiaválságot súlyosbítja, hogy az elmúlt években nem csökkent, hanem fokozódott Magyarország függősége és kitettsége Putyinnak. A klímaválságot pedig súlyosbítja, hogy – részben a pénz, részben az akarat hiánya miatt – rengeteg zöld és fenntarthatósági beruházásra nem jutott forrás az elmúlt években” – tette hozzá.

Karácsony azt is megjegyezte, hogy az egyeztetésre elhívták Budapest egyetlen fideszes országgyűlési képviselőjét, a XVII. kerületben megválasztott Dunai Mónikát, ám ő visszautasította a részvételt. „Ő egy kerületi lámpás kereszteződés miatti vita okán nem akart Budapestről a városvezetéssel egyeztetni. Talán majd legközelebb” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!