A II. kerületi önkormányzat halászta ki a konténerből az oda kidobott százéves szobrot

2022. június 20. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kukában, pontosabban a szemétgyűjtő konténerben landolt egy százéves, egyébként remek állapotban lévő szobor egy budai étteremfelújításon, amit aztán végül a II. kerületi önkormányzat közbenjárásával mentettek ki a többi szemét közül, írja a 24.hu.

A történet Buda egyik ikonikus helyén, a 2021 áprilisában bezárt, jelenleg felújítás alatt álló Trombitáskertnél játszódik, ahol a Habibi étterem megnyitása előtti felújítás egyben azt is jelenti, a falbontással együtt eltűnt a Széll Kálmán tér felőli utcai bejárat két oldaláról az ott 2018-ban megjelent két kőszobor. A cikk szerint „a felsőtestét elveszített [delfinen] lovagló puttó június 16-ra nyomtalanul eltűnt, társát pedig a bontási terület előtt álló konténer mellé helyezték”.

Amikor a lap értesült erről, több helyen is próbálkozott, hátha befogadják a súlya miatt amúgy nagyjából mozdíthatatlan műkő szobrot. A Kiscelli Múzeum helyhiány miatt nem tudta befogadni a szobrot, Őrsi Gergely II. kerületi polgármester viszont intézkedett, hogy az időközben a konténer mellől a konténerbe kerülő szobrot megmentsék. Eredetileg a városrendészet munkatársai tették volna teherautóra, de nem bírtak vele, így a Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesület segítsége is kellett a mentőakció sikerességéhez. A mentés után a szobor hamarosan a Budapesti Történeti Múzeumba kerül, itt döntenek további sorsáról.

Fotó: Őrsi Gergely / Facebook
Fotó: Őrsi Gergely / Facebook

A szobor története egyébként talán még a mentésénél is érdekesebb. Az eredetét nem ismerni biztosan, Borovi Dániel művészettörténész szerint akár Budapest ostroma előtt az étterem helyén állt épület homlokzatát is díszíthették a talán az 1920-as években készülhetett szobrok. A 24.hu megemlíti viszont azt is, hogy egy mátyásföldi villa bejáratát két, pontosan ugyanilyen szobor őrzi.

Frissítés: Később jelentkezett a szobor tulajdonosa, Földvári Gábor műgyűjtő, aki jelezte, a bontást végző munkások az ő tiltása ellenére dobták a konténerbe a szobrot, és reméli, az méltó helyre kerül majd a felújítás után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!