Elképesztőnek tartják a könyvelők, hogy adócsalónak tekinti a kormány a törvényesen adózó katásokat

2022. június 18. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) is szeretné ugyanazt az adatcsomagot megkapni, ami alapján a Parrag László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a katás adózókat érintő változtatásokat helyezett kilátásba – tudatta közleményében az egyesület.

A kata átalakításának tervéről Parragh László májusban azt mondta, hogy ugyan a katát fenn kell tartani az önfoglalkoztatók és az alacsony egzisztenciájú vállalkozások esetében, de ki kell zárni azokat, akiknél ez bújtatott foglalkoztatás. Az átalakítási tervről Varga Mihály pénzügyminiszter is beszélt, aki szerint a kis egzisztenciákat nem érinti majd a változás, viszont fontos hogy a visszaéléseket felszámolják.

A MKOE szerint a kormány 2012-ben egy módosítással szabad teret nyitott a katás számlák cégeknél való elszámolásának. Az egyesület ezért elképesztőnek tartja, hogy most

a kormány és a kamara valamilyen visszaélésnek tekinti, ha az adózók a törvény szövege és a jogalkotói akarat szerint járnak el,

és a cégek valós ügyletek után katás számlákat fogadnak be. Mivel az Iparkamara az adatokat a NAV-tól kapta, a könyvelők megkeresésüket nekik és a Pénzügyminisztériumnak is leküldték.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom