Mit tenne az ellenzék, ha egy időben rendeznék a két választást 2024-ben? Megkérdeztük

2022. június 16. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkértük az ellenzéki pártokat, reagáljanak arra a keddi hírre, amely szerint Kocsis Máté törvényjavaslatot nyújtana be az önkormányzati és az európai parlamenti választások egy időpontban tartásáról. A hatályos jogszabályok szerint az EP-választások 2024 májusában lennének, az önkormányzati választások pedig 2024 októberében.

Kocsis Máté terve szerint az önkormányzati választásokat hoznák előre a fix időpontú EP-választásokra. Ezzel viszont az a baj, hogy a most megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők mandátuma mindenképpen 2024 októberéig tart, azt nem lehet alkotmányos keretek között önkényesen lerövidíteni.

Kocsis az ellentmondást azzal oldaná fel, hogy bár a szavazás májusban lenne, az eredménye csak öt hónappal később lépne érvénybe, azaz a most hivatalban lévő tisztségviselők a szavazás után még közel fél évet maradhatnának, akkor is, ha leváltják őket.

Az alkotmányossági problémák mellett, valószínűleg nem véletlenül, a terv az ellenzék stratégiáját is felrúgná, amelynek lényege, hogy az EP-választáson a pártok külön indulnak, az önkormányzatin pedig együtt. Mit gondolnak az ellenzéki pártok erről a javaslatról, és mi lesz a stratégiájuk, ha így rendezik meg a választásokat? A válaszok:

  • Jobbik: „Amíg nem ismerjük e javaslatokat, addig nem tudjuk értékelni ezeket az elképzeléseket sajtóhírek alapján. (…) A Jobbik nem ismer jelenleg olyan hivatalos döntést, amely meghatározná, hogy az ellenzéki pártok hogyan indulnak az önkormányzati, valamint az európai parlamenti választáson.”
  • Momentum: „A Fidesz ezeknek az intézkedéseknek a belengetésével csak el akarja terelni a figyelmet a valóban fontos dolgokról: arról, hogy milyen állapotban van a gazdaság, arról, hogy milyen szinten elszállt az infláció, és hogy a kormány a jövő évre az elszegényedés költségvetésével készül.”
  • Párbeszéd: „Nyilvánvaló, hogy a demokratikus alapvetéseket módszeresen szétzúzó Fidesz a 2019-es, számára súlyos veszteségekkel járó önkormányzati választás miatt akar – jogilag is abszurd módon – egy platformra hozni két, műfajában teljesen ellentétes választást. (…) A demokratikus ellenzéki pártok vezetői korábban deklarálták, hogy a jövőbeni együttműködésnek nincs alternatívája, így bármilyen elképesztő változásokat is eszközöl a Fidesz, közös választ kell adni a kihívásokra.”

Az ellenzéki pártok szerint tehát az együttműködésnek nincs alternatívája, de azt nem tudják, milyen formában indulnának el, ha tényleg egy napon tartanák a két választást. Egyébként a 2019-es önkormányzati választáson is több szavazatot szerzett a Fidesz–KDNP, mint az ellenzéki összefogás különböző formációi. Akkor hiába nyerte meg az ellenzék Budapestet és a nagyvárosok egy részét, a megyei közgyűlésekben mindössze 124 mandátumot szereztek a kormánypártok 245 közgyűlési helyével szemben.

Frissítés: Cikkünk megjelenítése után reagált az LMP is. Szerintük Kocsis javaslata komoly jogi aggályokat vet fel, nem példa nélküli ugyanis, hogy leváltott politikusok átvizsgálásoktól tartva kulcsátadás előtt egy éjszaka alatt ledarálják városvezetésükre vonatkozó terhelő dokumentumokat. A zöldpárt azt is felveti, hogy „amennyiben a hivatalban lévő városvezetések előre tudják, hogy fél évük van mindent elsimítani az átadás-átvétel előtt, teljesen szabad pályán mozognak, különösen a veszélyhelyzeti jogkörök miatt.” Ez pedig „melegágyat képez a korrupciónak, a felelőtlen gazdálkodásnak és a totális átláthatatlanságnak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!