Megpályázná a 2036-os olimpiát a Mi Hazánk

2022. június 16. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Társadalmi és politikai vitát kezdeményez a Mi Hazánk arról, hogy Magyarország pályázzon a 2036-os nyári olimpia megrendezésére – számolt be az MTI Novák Előd pártalelnök bejelentéséről.

„Megérdemlünk most már mi is egy ötkarikás játékot!”

– mondta Novák arra hivatkozva, hogy lélekszámarányosan a magyar a világ egyik legsikeresebb olimpiai nemzete. Emellett beszélt a nyári olimpiák télivel szembeni „előnyeiről”. Szerinte az infrastrukturális beruházások hosszú távon fellendítik a rendező régió gazdaságát, idegenforgalmát, és a sportesemény jótékonyan hat a nemzeti önbecsülésre és – a tömegsport fellendítésén keresztül – a társadalom egészségi állapotára is.

Novák Előd szerint a szükséges létesítmények jelentős része már úgyis rendelkezésre áll, ráadásul idén Magyarország rendezi a világ harmadik legnagyobb sporteseményét, a vizes világbajnokságot. Zárásképp a képviselő felszólította mind az ellenzéket, mind a kormányt, hogy nyilatkozzanak arról, milyen feltételek mellett támogatnák egy olimpia megszervezését.

Az olimpia ötlete nem új az országban: a kormány korábban a 2024-es nyári olimpiát szerette volna megpályázni. Azonban azt követően, hogy a 2017-ben frissen alakult Momentum, több ellenzéki párt segítségével, a szükségesnél jóval több aláírást gyűjtött össze, hogy az olimpia kérdésben népszavazás írjanak ki, a kormány visszavonta a pályázatot.

Az olimpia kérdése hetekkel ezelőtt ekkor került elő újra, mikor az Magyar Olimpia Bizottság megválasztott elnöke, Gyulay Zsolt azt mondta, hogy a bizottságnak az a dolga, hogy olimpia rendezésére törekedjen. A 2024-es ötkarikás játékoknak végül Párizs, a 2028-asnak Los Angeles ad otthont. 2032-ben pedig Brisbane rendezi a nyári olimpiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!