Megkezdődött a nyári szünet, felhőszakadásokkal jön a hidegfront

2022. június 16. – 06:32

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön délután egy érkező hidegfront hatására északnyugat felől zivatarok érik el az országot – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A zivatarok az Észak-Dunántúlon rendszerbe szerveződhetnek, ez a zivatarrendszer várhatóan fokozatosan gyengülve halad keleti, délkeleti irányba.

Az esti órákra a zivatarok erejükből veszítve átterjednek a Dél-Dunántúlra, a főváros térségére, illetve az ország középső harmadára is. A hevesebb zivatarcellákhoz, főleg az Észak-Dunántúlon viharos, néhol 90 km/óra feletti szél, jégeső, kisebb eséllyel felhőszakadás társulhat. A szélviharok és a felhőszakadások veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében elsőfokú, illetve másodfokú figyelmeztetések adtak ki.

Szintén a zivatarok veszélye miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet csütörtök délután 27 és 32, késő este 18 és 25 Celsius-fok között alakul. Pénteken a hajnali 13–19 fokról délutánra 24 és 29 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökről péntekre virradó éjszaka kisebb számban a keleti, északkeleti országrészben is előfordulhatnak még zivatarok.

A meteorológiai szolgálat megjegyzi: a jövő hét elején helyenként már 35 fokot is mérhetnek. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!