Döntött a kormány, már az ország bármely részébe települhetnek NATO-csapatok

2022. június 16. – 13:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kedd esti, Orbán Viktor által jegyzett rendelet szerint a NATO már az ország bármely területére telepíthet fegyveres erőket, bárhol végezhet csapatmozgásokat, tarthat hadgyakorlatot, kiképzéseket. Az elmúlt hónapokban csak a Dunántúl területére szólt az engedély.

Az Mfor vette észre, hogy a Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet kedd este, amely „az ukrajnai válsággal” összefüggésben engedélyezi a „NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, illetve Magyarországra történő települését”. A rendelet továbbra is tiltja, hogy NATO erők közvetlenül Magyarországról menjenek át Ukrajnába.

Az új döntés egy korábbi, idén márciusban érvénybe lépő kormányrendeletet módosít, ami még csak a Dunántúlra vonatkozóan engedélyezte NATO-csapatok Magyarországra való települését.

Nincs részletezve az új rendeletben, hogy a változtatásra miért van szükség, de elképzelhető, hogy azért, mert épp a napokban tartottak (tartanak) közös gyakorlatot, járőrözést magyar és amerikai NATO-katonák az ország keleti részén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

A közös járőrözéssel kapcsolatban az MTI híre szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egyebek mellett arról beszélt szerdán, hogy Magyarország elkötelezett a NATO mellett, és magyar katonák rendszeresen együtt gyakorlatoznak más NATO-katonákkal. A magyar-amerikai közös gyakorlatot különleges alkalomnak nevezte, miután „az orosz-ukrán konfliktus fizikai közelségében” gyakorlatoznak, járőröznek a katonák. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt mondta, a NATO álláspontja továbbra is egybeesik a magyar nemzeti érdekkel, miszerint mindent meg kell tenni azért, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább Ukrajna határán. A magyar-amerikai kapcsolatok egyik kiemelkedő eleme mindig is a katonai együttműködés volt – mondta, megjegyezve, hogy a jövőben is e jó kapcsolat folytatására törekednek.

Írásban érdeklődtünk szerdán a honvédelmi miniszternél arról, hogy az ország teljes területére vonatkozó engedély összefüggésben van-e az amerikai NATO-katonákkal közös járőrözéssel, és ennek lezárultát követően várhatóan egy újabb, újra csak a nyugati országrészre vonatkozó rendelet lép-e majd érvénybe, vagy hosszabb időre hatályban maradhat az ország teljes területére vonatkozó engedély. Beszámolunk róla, ha a honvédelmi miniszter reagál a megkeresésünkre.

NATO-harccsoportok esetleges Magyarországra telepítése ellen szerdán közleményben tiltakozott a Mi Hazánk. „Magyarország függetlenségének feladása, hazánk katonai felvonulási területté tétele elfogadhatatlan, ezért szabad és semleges Magyarországot követel a Mi Hazánk Mozgalom. Idegen haderőknek nincs helyük hazánkban, Magyarország a magyaroké!” – írták.

Hozzátették: „Elfogadhatatlan az is, hogy engedélyezi a kormány a közvetve Ukrajnába való fegyverszállítást Magyarországon keresztül. A Mi Hazánk ellenzi hazánk ilyen típusú részvételét is a háborúban. Beláthatatlan következményekkel jár az idegen haderők magyarországi állomásoztatása és hazánknak az orosz haderők célpontjává tétele. (…) A Mi Hazánk Mozgalom ellenzi a kárpátaljai magyar nemzetrésszel szemben elnyomó politikát folytató, soviniszta Ukrajna katonai támogatását, illetve az amerikai érdekek kiszolgálását.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!