Szabó Tímea: Politikai bunkósbotként használja a Fidesz a mentelmi jogot

2022. június 9. – 09:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Itt nem az számított, hogy nekem van igazam, hanem az, hogy a Fidesz–KDNP megsértődött, amiért kimondtam az igazat”

– ezt reagálta Szabó Tímea arra, hogy a kormánypárti képviselők egy régi parlamenti hagyománnyal szakítva szavazták meg a mentelmi jogának felfüggesztését. A Párbeszéd társelnöke a Népszavának nyilatkozva beszélt arról, hogy szerinte „politikai bunkósbotként” használják a mentelmi jogot.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, ha egy bíróság magánvádas bűncselekmény miatt kéri egy képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, akkor a mentelmi bizottság nem szokta javasolni a felfüggesztést, amit aztán a parlamenti képviselők nem is szavaznak meg.

Szabót Óbuda korábbi, fideszes polgármestere jelentette fel rágalmazás és becsületsértés vétsége miatt. Azért, mert Bús szerint Szabó egy videóban róla a becsület csorbítására alkalmas kijelentést tett. Szabó azzal tette ki a videót, hogy „a pedofil bűnözők a Fideszben vannak – a Fidesz óbudai jelöltje, Bús Balázs is elhallgatott egy óvodai pedofil bűncselekményt!”.

A mentelmi bizottság a szokásoknak megfelelően döntött, és azt javasolta a parlamentnek, hogy ne szavazzák meg Szabó Tímea mentelmi jogának felfüggesztését. Ennek ellenére a parlament szerdai ülésén a kormánypárti többség, valamint a Mi Hazánk képviselői megszavazták Szabó mentelmi jogának felfüggesztését 118 igen, 49 nem szavazat és egy tartózkodás mellett.

A Népszava megszólaltatta a mentelmi bizottság KDNP-s elnökét is. Hargitai János azt mondta, sokkal árnyaltabban kellene megközelíteni a magánvádas eseteket, amin szerinte már dolgoznak, és részben Szabót hibáztatta azért, amiért felfüggesztették:

„Meggyőződésem, ha nem szólal meg Szabó Tímea [a szavazás előtt], akkor a többség nem ment volna szembe a mentelmi bizottság javaslatával. Ő gyakorlatilag ennek megágyazott.”

Szabó szerdán, a mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló szavazás előtt felszólalva ezt mondta a parlamentben:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!