A Széna téren bukkant elő a Szent János Kórház oszlopa

2022. június 9. – 15:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egykor a Széna téren álló Szent János Kórház oszlopának darabjait és a Nepomuki Szent János szobor tartóoszlopának egy darabját találtuk meg a Széna téren, melyeket múzeumba szállítás helyett az eredeti helyszínen fogunk kiállítani, írja Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester a közösségi oldalán.

Fotó: Őrsi Gergely / Facebook
Fotó: Őrsi Gergely / Facebook

Hozzátette, hogy a II. kerületben gyakran akasztja meg a beruházásokat, építkezéseket különböző értékek felbukkanása. Így történt a Csalit-Csatárka szabadidőparkkal, ahol védett orchideákat, szarvasbangót találtak, nem olyan régen egy járda javításánál barlangot fedeztek fel, és így történt most a Széna téren, ahol a leendő emlékparkban megtalálták a régi Szent János Kórház déli homlokzatánál állt oszlopok hengeres darabjait, illetve az épülettől délre álló Nepomuki Szent János szobor tartóoszlopának egy darabját.

A most feltárt régészeti leletek a tér korábbi életének szerves részét alkották, ezért a kerület szeretné az épület és a szobor maradványait a felújított téren kiállítani. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot a Budapesti Történeti Múzeummal, és kérték a maradványok téren történő elhelyezésének lehetőségének biztosítását.

Sokan nem tudják, hogy a ma ismert Szent János Kórház a 20. századra megépült új kórház, az „eredeti” a Széna téren állt. A Széna téren nemcsak a zöldterület fog nőni, hanem életben tarthatjuk emlékeinket is, írta a polgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!