300 ezres közbeszerzési bírságot kapott a XII. kerületi önkormányzat

2022. június 9. – 16:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kétfarkú Kutyapárt bejelentése nyomán kimondta a Közbeszerzési Döntőbizottság, hogy XII. kerületi önkormányzat közbeszerzései megsértették a közbeszerzési törvényt azzal, hogy rendre ugyanazokat a cégeket hívták meg a kerületi közbeszerzésekre (akár egy napon belül háromszor), áll a párt közösségi oldalán. A határozat szerint a Döntőbizottság az ajánlatkérő önkormányzatot hármszázezer forint bírság megfizetésére kötelezte.

Az MKKP még januárban tett bejelentést az ügyben a Közbeszerzési Hatóságnál. Mint írták, a XII. kerület évek óta él vissza azzal a lehetőséggel, hogy a 300 millió forint alatti építési beruházásoknál megteheti, hogy nem nyílt közbeszerzéseket ír ki, hanem a Kbt. 115. szerinti közbeszerzési eljárást alkalmazza, ami alapján nem indulhat bárki a Hegyvidék közbeszerzésein, csak mindig az éppen meghívott öt cég.

A párt bejegyzése szerint ha valaki ezt az eljárást alkalmazza, legalább azt meg kell tennie, hogy nem mindig ugyanazokat hívja meg, hanem változtatja a meghívottak névsorát, azért, hogy legalább ennyiben verseny legyen. Tavaly novemberben három közbeszerzést írtak ki ugyanazon a napon, és mind a háromra pontosan ugyanazt az öt céget hívták meg. Olyanokat, akik többsége sok éve rendszeresen nyeri a kerületi pénzeket, teszik hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!