Varju megint törvénytelennek nevezte a kormányt, elvették tőle a szót

2022. június 7. – 14:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A DK-s Varju László a tervezett megszorítócsomagról beszélt a parlament keddi ülésnapján napirend előtti felszólalásában, de újra törvénytelennek nevezte az Orbán-kormányt, mire Kövér László házelnök megvonta tőle a szót. Varju kiabálva fejezte be a felszólalását, de Kövér azt mondta, felszólalása második fele nem hangzott el.

„Nem minősítheti törvénytelennek Magyarország kormányát, hiszen akkor az ön mandátuma is törvénytelen”

– mondta Kövér, majd hozzátette, nem fogja megengedni, hogy Magyarország alkotmányos rendjét kétségbe vonják.

Varju egyébként arról beszélt, hogy a kormány adókat emel, közben az infláció megfékezéséért semmit nem tud tenni. Azt mondta, amikor a repülőjegy ára, a lakáshitelek törlesztője nő, az nem rezsicsökkentés, hanem rezsiemelés. A kórházakat bezárják, van olyan település, ahol már szülni is csak meghatározott napokon lehet, a közszolgák felmondásra készülnek.

„Magyarország bajban van, a Demokratikus Koalíció szerint a kormány tökéletesen lejáratta az országot.”

Varjunak Tállai András államtitkár válaszolt, szerinte rendben van a magyar gazdaság, amikor pedig Gyurcsány Ferenc kormányzott, minden rosszabb volt. Tállai azt is vitatta, hogy a tervezett kormányzati csomag megszorítás lenne.

Jakab Péter és a miniszterelnök gumicsizmája

„Az ország legszegényebb településén, Csenyétén ember kivételével mindenki önökre szavazott” – mondta Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője. Jakab szerint a Fidesz levonta a tanulságot: tartsd szegénységben a népet, és sikeres leszel. „Tudják mennyi Csenyétén az átlagos jövedelem? 36 ezer forint. A miniszterelnök gumicsizmája kétszer ennyit ér” – mondta Jakab. A politikus Angela Merkellel példálózott, aki több mint 10 éven át vezette Németországot, de nem szegénységben tartott a választóit.

„Megmondtam, ha mi jövünk, akkor a tolvajok fognak fizetni, ha a tolvajok maradnak, akkor meg az emberek.”

De Jakab szerint maradtak a tolvajok, és most az emberek fognak fizetni.

Jakab felszólalása alatt a korábbi jobbikos, ma a Mi Hazánk Mozgalomban politizáló Novák Előd egy „parizeus” feliratot tett ki a Jobbik elnöke mögé.

Fotó: képkivágás a parlamenti közvetítésből
Fotó: képkivágás a parlamenti közvetítésből

Rétvári Bence államtitkár válaszában a kormány eredményeit sorolta, csökkent a munkanélküliség, csökkent az szja, nőttek a családteremtési támogatások, csökkent a bűncselekmények száma, ingyenesek lettek a tankönyvek, ingyenes gyermekétkeztetési keret van. „De ha nekem nem hisz, akkor higgyen új barátjának, az Eurostatnak” – mondta, majd az EU hivatalos statisztikáit kezdte sorolni, végül Gyurcsány Ferenc kormányzását kritizálta. Rétvári szerint Jakab csak bejött a parlamentbe, hogy felpaprikázva elmondja beszédét, és meglegyen a napi Facebook-videó, jöjjenek a lájkok.

Fekete-Győr és a gyorsan múló momentum

Fekete-Győr András szerint az Orbán-csomag történelmi léptékű megszorító-csomag, aminek költségeit minden magyar ember fogja megfizetni, a nagyvállalatok ugyanis át fogják hárítani az emberekre a rájuk kirótt terheket. A Momentum frakcióvezetője hozzátette azt, hogy a most tervezett adóemelések a gazdaság fehérítése ellen hatnak. „Én nem vitatom azt, hogy baj van, és ha baj van, akkor én is sok millió honfitársammal együtt szívesen fizetünk többet a közösbe” – mondta a frakcióvezető, de szerinte ehhez a kormánynak meg kellene mondania, mire használják majd a többletforrásokat. Talán arra, hogy a kormány választási költekezése által okozott lyukakat betömjék a költségvetésben? – tette fel a kérdést, kiemelve, hogy a fideszes építőipari cégeknek bezzeg nem kell majd különadókat fizetniük.

Fürjes Balázs államtitkár Botka László szegedi polgármester hétvégi interjújából idézett, amiben Botka az ellenzéki pártokat kritizálta. „Az önök neve Momentum, és a momentum legjellemzőbb jellemzője, hogy gyorsan elmúlik” – mondta Fürjes, majd kitért arra, hogy a Momentum már a negyedik elnökét fogyasztja el. A kérdésre érdemben nem válaszolt, helyette inkább a Momentumot ekézte, mondván, csak Gyurcsány és a „kisnyilasok” hátán tudott bekapaszkodni a parlamentbe, nem pedig önállóan. Fürjes szerint ráadásul az előválasztáson a saját szavazói küldték nyugdíjba Fekete-Győrt. Az államtitkár arra kérte a Momentumot, szakítsanak Gyurcsánnyal és a „kisnyilasokkal” (azaz a Jobbikkal), és hallgassák meg a szavazóikat. Végül elmondta: a Momentum a multikat védi.

Tóth és Bödőcs

„Annyira abszurd helyzetbe kormányozta magát a Fidesz, hogy ma már egy közszolgálati híradót is könnyű összekeverni egy Bödőcs-szatírával” – kezdte felszólalását Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, aki azt javasolta, ha már a miniszterelnök fizetését a házelnökéhez igazítják, igazítsák a házelnökéhez a szociális dolgozók és a tanárok fizetését is. Előbbiek a házelnök bérének csupán 10 százalékát kapják.

Tuzson Bence államtitkár válaszában az MSZP 2010 előtti kormányzását szidta. „Ön most hirtelen az emberekért aggódik, azokért az emberekért, akikre annak idején önök terhelték rá a válság következményeit” – mondta Tuzson, aki szerint a magyar gazdaság most jó állapotban van.

Kanász-Nagy és a nagytőkések

„A kizsákmányoló nagytőkés éhbérért dolgoztatja a munkavállalókat, ahogyan a Fidesz-kormány a pedagógusokat” – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese kedden a parlamentben, napirend előtti felszólalásában. Kanász-Nagy a nagyvállalatok kizsákmányoló foglalkoztatásához hasonlított azt, ahogy a kormány bánik a pedagógusokkal, és azt mondta, Magyarországon nincsen oktatási miniszter, de van oktatási árnyékminiszter, Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Válaszában Rétvári Bence sorosozott, szerinte „van annak egy diszkrét bája, amikor a Soros György pénzéből kampányoló magyar baloldal” kizsákmányoló nagytőkésekről beszél. Ettől függetlenül az államtitkár szerint el kell ismerni a pedagógusok munkáját, amit az állam meg is tesz. Rétvári szerint, ha Kanász-Nagy nem elégedett a Fidesz-kormány oktatási politikájával, vajon mit gondolhat baloldali szövetségeseinek oktatási politikájával, akik 2010 előtt még csökkentették is a pedagógusok bérét.

Mellár és a megszorítás

A párbeszédes Mellár Tamás a kormány 2200 milliárdos megszorítócsomagjáról beszélt, azt mondta, ennek a csomagnak nagy részét a magyar emberek fogják megfizetni. Sőt, az idén és jövőre tervezett költségvetési kiigazítás volumenében meghaladja a Bokros-csomagot is. Mellár szerint a csomagnak nem a háború, és nem is a gazdasági válság az oka, hanem az, hogy az utóbbi években a magyar kormány az elmúlt években kialakult egy olyan gazdasági rendszer, amiben megbízható elvtársak kezébe került a tőke, és ők kapják az EU-s pénzeket is. De ez a gazdasági rendszer nem fenntartható, csak akkor tud fennmaradni a fideszes vállalkozói kör, ha többletforrásokhoz jut. Jelenleg azonban nem jut ilyen forrásokhoz sem nyugatról, sem keletről.

„Ezt nem fejlődésnek, növekedésnek, hanem sodródásnak, evickélésnek nevezzük” – mondta Mellár, aki szerint soha nem fogunk a nyugathoz felzárkózni.

Válaszában Tállai András államtitkár a kormány intézkedéseit dicsérte, és szerinte semmi gond nincsen a magyar költségvetéssel, ami „megvédi a magyar családokat a mérhetetlen rezsiár-növekedéstől”, a növekedést megtartja, az infláció pedig csökkenésnek indul.

Szabadi és a Posta

A Mi Hazánk Mozgalom képviselője, Szabadi István „a bérből és fizetésből élők mindennapjait” mutatta be „egy postás szemüvegén keresztül”. Szerinte a Magyar Posta vezetése eltávolodott a hagyományos értékektől, és bankár-szemléletben, profitorientáltan vezetik az állami vállalatot. Szabadi szerint semmiképp nem szabad engedni a folyamatnak, hogy újabb postahivatalokat zárjanak be az országban.

Fónagy János államtitkár válaszában azt mondta, a Magyar Posta nem vállalatként, hanem az egyik legfontosabb állami intézményként működött, a kormány sem vállalatként tekint rá. Fónagy szerint Európában mindenhol változnak a tradicionális postai feladatok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!