Botka László: A választás előtti hetekben a kétharmadban is majdnem biztos voltam

2022. június 6. – 22:59

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút készített Botka László szegedi polgármesterrel a Partizán. A ma már függetlenként politizáló egykori MSZP-s parlamenti képviselő lesújtóan nyilatkozott a mai parlamenti ellenzékről:

„A választás előtti utolsó hetekben én a kétharmadban is majdnem biztos voltam” – mondta például. Szerinte alapvető tévedés volt Márki-Zay Péter részéről, hogy kiábrándult jobboldaliakra alapozott, és hogy nem baloldali programmal kampányolt. Botka állítja, ő február végén felhívta a miniszterelnök-jelölt figyelmét, hogy új kampánystratégia kell az orosz-ukrán konfliktus miatt, illetve azt is mondta neki, hogy a magyarok félnek, hogy belesodródunk a háborúba, és nem tekintik azt sajátjuknak. De Márki-Zay nem hallgatott rá. Ebben a helyzetben szerinte az sem segített volna, ha ő kiáll és a hivatalos ellenzéki kampányszöveggel szembe megy. Márki-Zayról azért elmondta azt is, hogy nem szeretné bántani, van köztük egy kölcsönös, kollegiális tisztelet.

Botka László úgy gondolja, „az ellenzéki pártok annyira érdektelenek, hogy már saját magukat sem érdeklik”. „Itt már lassan négycsillagos tábornokok vannak az ellenzék élén. Akik mind a négy kétharmadban benne voltak”, mondta a pártvezetőkről, akikről szerinte lehet azt gondolni, hogy bár négyszer mindent elcsesztek, ötödjére majd jobban csinálják, csakhogy ő már ismeri őket.

A szegedi polgármester úgy fogalmazott, meg kell érteni, mire gondol a szavazópolgár, amikor bedobja voksát az urnába. Szerinte a legfontosabb az, hogy akire szavazna, képes-e kormányozni. „Ha ez nem történik meg, minden más indifferens. Az ellenzék esetében ez valamikor 2009-ben elveszett, s azóta sem került elő” – mondta. És hogy miért pont 2009? Botka szerint azért, mert a Gyurcsány Ferenc lemondása után következő, szánalmas „kéthetes miniszterelnöki casting” tette be végleg a kaput ebből a szempontból. Tehát úgy gondolja, a kormányzóképesség látszatának elvesztésében komoly szerepe van Gyurcsány Ferencnek személyesen.

Egy kicsit odaszólt Karácsony Gergelynek is, aki az MSZP miniszterelnök-jelöltje lett 2018-ban, miután őt magát kigolyózták ebből a pozícióból, és aki ezzel be tudta vinni alacsony támogatottságú pártját a parlamentbe. „A Párbeszéd nevezetű formációnak most már a második frakciója alakul meg a magyar parlamentben, miközben én nem ismerek olyan számot, ami kimutatná bármiféle társadalmi támogatottságát. Le a kalappal, ez egy politikai teljesítmény, bár én nem ehhez mérem a politikai teljesítményt, az nem önérték a mai Magyarországon, hogy egyébként valaki a saját csapatának milyen poziciót harcol ki a beszűkülő ellenzéki helyzetben” – mondta.

A teljes interjú a Partizán csatornáján érhető el:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!