Erdő Péter: Nem várhatjuk, hogy majd a politika lesz helyettünk keresztény

2022. június 6. – 18:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A keresztény közösségek, ha elég erősek, képesek hatni az egész társadalomra – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a máriaremetei kegytemplom parkjában pünkösdhétfőn, írta az MTI.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye családi napján a bíboros kiemelte: a kereszténység megélése elsősorban a hívő keresztény emberek és közösségek feladata, és ha elég erősek, a meggyőződésük hat az egész társadalom működésére.

„Ez a felelősségünk is, hiszen nem várhatjuk, hogy majd a politika lesz helyettünk keresztény, vagy úgy lesz körülöttünk keresztény a világ, hogy mi nem teszünk ezért semmit”

– mondta a bíboros.

A társadalmi hatás tehát fontos, de mindig belülről kell fakadnia – hangsúlyozta, hozzátéve, ha a keresztények képesek olyan közösséget alkotni egymással, amelyre felfigyel a világ, az tanúságtétel a hitükről.

Erdő Péter a családi napon a főegyházmegye papságával közösen bemutatott szentmisén szólt arról is: a máriaremetei kegyhelyen 1994-ben tartották meg először a karizmák ünnepét. Azóta évről évre minden pünkösdhétfőn megjelennek és bemutatkoznak Máriaremetén az egyházmegyében működő közösségek, mozgalmak, katolikus intézmények és hivatások, a papság és a szerzetesség.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (k) szentmisét celebrál pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom parkjában az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye családi és ifjúsági napján, a karizmák ünnepén – Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (k) szentmisét celebrál pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom parkjában az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye családi és ifjúsági napján, a karizmák ünnepén – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

„Mindannyian a boldogságot keressük, és ezt akarjuk sugározni magunk körül a világban” – mondta Erdő Péter.

A bíboros a mise előtti beszélgetésen a 2023 októberében záruló, egyházmegyei szinten és földrészenként is megtartott, az egyházról szóló szinódusról szólva rámutatott: a szinodális folyamat azt is jelenti, hogy „az egyház olyan közösség, nép, amely együtt járja a történelem útját”.

Erdő Pétert kérdezték a 2021. szeptemberben Budapesten tartott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) hosszú távú hatásairól is. A bíboros értékelése szerint a kongresszus megerősítette a „katolikus hitünkbe és közösségünkbe vetett bizalmat”. Fontos nemcsak tudni, hanem meg is élni azt, hogy „sokan vagyunk” – mondta, hozzátéve, ez a tapasztalat megerősíti a katolikus intézmények, iskolák identitását is.

Szerinte a kongresszus és az ott elhangzó sokféle stílusú zene elindította a magyar egyház zenei megújulását.

Erdő Péter kitért arra is: ősszel hálaadó nemzeti zarándoklatot tartanak Fatimába, hiszen a NEK-et előzetesen felajánlották a fatimai Szűzanyának, és most „illik visszamenni megköszönni”.

Azt mondta, jövő tavaszra ismét meghívták Ferenc pápát Magyarországra a püspöki karral. „Meglátjuk, mi lesz a válasza, de mi készülünk és várjuk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!