Új egészségügyi államtitkár: Sok műtét olyan betegek miatt maradt el, akik nem vállalták a beavatkozást

2022. június 3. – 17:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az új, sorban negyedik Orbán-kormányban a belügyminiszter Pintér Sándor alá került az oktatás és az egészségügy is, utóbbiért részben Takács Péter államtitkár felel. Takács pénteken a Magyar Kórházszövetség 34. kongresszusán beszélt az egészségügy helyzetéről.

Elmondta, hogy a hosszú műtéti várólisták részben annak köszönhetők, hogy a Covid-járvány alatt sok műtét olyan betegek miatt maradt el, akik nem vállalták a beavatkozást. Ők rajta maradtak a listán, csak hátrébb sorolódtak. Hozzátette, hogy a kórházak többségében elérte a 2019-est megközelítő szintet az elvégzett műtétek száma, ami látható a várólista-teljesítményeken is.

Beszélt az egészségügy finanszírozási rendszeréről is, ami 15 éve vár ráncfelvarrásra, mivel a keretváltozások „nem feltétlenül követték” a területi ellátási kötelezettségeket. Első lépésként tavaly meghatározták a finanszírozás lakosságarányos kereteit, biztos, hogy még a nyáron folytatják a munkát. Semmi sem indokolja viszont az egyes kórházak finanszírozása közötti jelentős különbségeket, így azt, hogy két hasonló portfólióval bíró megyei kórház egyikében a finanszírozás alapját jelentő súlyszám 5,2, a másiknál 13,2 legyen.

Takács arról is beszélt, hogy ma két-három jól finanszírozott orvosi szakma eltartja a kevésbé jól finanszírozottakat; az a kórház azonban, ahol csak fül-orr-gégészet, traumatológia és gyermekgyógyászat van, biztosan adósságot halmoz fel. A jövőben

három lépcsőben tervezik kivezetni az egészségügyi intézmények átlagfinanszírozását.

Elsőként a járóbeteg-ellátás és az egynapos sebészet, utána az aktív betegellátás, végül a krónikus betegellátás esetében szüntetik meg ezt a finanszírozási formát.

Takács Péter egy kérdésre közölte: az átlag nővéri kereset 2022 első negyedévében bruttó 545 ezer forint volt, „igaz, ezért a nővérek több mint 200 órát dolgoztak”. Az alapfizetés alacsony, de a túlmunka viszonylag jól meg van fizetve, mondta Takács az MTI szerint.

Takács korábban az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyetteseként dolgozott, előtte a János-kórház finanszírozási osztályvezetője és járóbeteg-ellátási igazgatója, majd az intézmény átalakítása után megbízott főigazgatója volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!