Megérkezett a kánikula: 30 fok is lehet a déli órákban

2022. június 3. – 07:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aki szerint a júniusi eső is aranyat ér, ma kevésbé reménykedjen, mert csapadék inkább majd csak szombattól hétfőig várható. Szerencsére akkor is inkább csak rövid záporok, zivatarok formájában.

Itt a kánikula! Sok napsütés várható június 3-án, pénteken. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul, a magasabb értékeket az ország déli részén, az alacsonyabbakat a nyugati országrészeken jósolja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A különbségnek elsősorban az az oka, hogy a délután nyugat felől egyre növekvő fátyolfelhőzet szűrheti a napfényt. Emellett gomolyfelhők is képződnek. Csapadék azonban nem igazán várható, legfeljebb a délelőtti órákban és az ország dunántúli részein. A Dunától keletre az északkeleti, keleti, a Dunántúlon a déli, délkeleti szél időnként megélénkül. Késő estére többnyire 18 és 23 fok közé hűl le a levegő.

És mi várható a hosszú hétvége további részeiben?

Szombaton egy nyugat felől átvonuló felhőzetből „kiterjedt zivatartevékenység” várható, felhőszakadások is lehetnek. A csapadékzóna mögött többnyire gomolyfelhős, napos idő valószínű, délután már inkább csak a keleti tájakon eshet. A szél megélénkül, zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban általában 14 és 19, délután 24 és 31 fok között alakul.

Pünkösdvasárnap általában napos időre lehet számítani. A nyugati országrészben estefelé már kialakulhatnak záporok, zivatarok. A szél megélénkül, zivatarok környezetében meg is erősödik. A minimumok általában 14 és 18 fok között alakulnak, de az északi völgyekben 10–13 fokot is mérhetnek. A nappali csúcsértékek 25 és 30 fok között valószínűek.

Végül, pünkösdhétfőn az ország keleti felében többnyire napos, csapadékmentes idő várható, de a Dunántúlon több felhő ígérkezik, amelyből elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Hajnalban 12–17 fok valószínű, de az északi völgyekben 8–11 fok is lehet. A csúcsértékek 24 és 29 fok között várhatók – olvasható az előrejelzésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!