Elégtelen Magyarország antikorrupciós teljesítménye, állítja a friss GRECO-jelentés

2022. június 3. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

„Globálisan elégtelen” – így értékelte Magyarország teljesítményét a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) idei jelentése, amely a parlamenti képviselőkhöz, ügyészekhez és bírókhoz kapcsolódó korrupciós ügyek megelőzését vizsgálja 49 európai országban és az Egyesült Államokban.

A jelentés szerint a javasolt 18 ajánlás közül mindössze ötöt hajtott végre maximálisan, négyet pedig részben a magyar kormány. Ez az arány megegyezik a tavalyi jelentés eredményeivel, amiket akkor részletesen közöltek is. Idén azonban a teljes közzétételt még a magyarországi szerveknek jóvá kell hagyniuk.

Ms Hanne Juncher, a GRECO ügyvezető titkára a ciprusi Nicosiában, 2022. május 27-én – Fotó: Kostas Pikoulas / NurPhoto via AFP
Ms Hanne Juncher, a GRECO ügyvezető titkára a ciprusi Nicosiában, 2022. május 27-én – Fotó: Kostas Pikoulas / NurPhoto via AFP

A GRECO az Európa Tanács által létrehozott antikorrupciós szervezet, mely rendszeres ajánlásokat tesz arra vonatkozóan, hogyan csökkenthető a tagországaiban a korrupció kockázata, emellett ezeknek az ajánlásoknak a végrehajtását is ellenőrzi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!