Továbbra sem megfelelőek a magyar korrupcióellenes intézkedések a GRECO-jelentés szerint

2020. november 17. – 09:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Korrupció Elleni Államok Csoportja (Group of States against Corruption – GRECO) kedden nyilvánosságra hozta a legfrissebb jelentését, amely szerint Magyarországon a két évvel ezelőtti értékeléshez képest szinte semmilyen előrehaladás nem állapítható meg.

A GRECO az Európa Tanács által létrehozott antikorrupciós szervezet, amelynek 49 ország között a tagja Magyarország is. Ez a szervezet rendszeres ajánlásokat tesz arra vonatkozóan, hogy hogyan csökkenthető a tagországaiban a korrupció kockázata, emellett ezeknek az ajánlásoknak a végrehajtását is ellenőrzi.

Öt évvel ezelőtt a GRECO 18 ajánlást tett Magyarországnak, ezek közül hosszas titkolózás után tavaly kiderült, a magyar kormány csupán ötöt hajtott végre.

A legfrissebb jelentés a Hvg.hu összefoglalója szerint arra jutott, hogy a 2015-ben megfogalmazott ajánlások közül továbbra is csak ötnek felel meg Magyarország. Négy további ajánlás esetében számolnak be arról, hogy azokat részlegesen, de nem maradéktalanul végrehajtotta a kormány, ugyanakkor az ajánlások felében továbbra sem történt semmilyen előrelépés.

Az országgyűlési képviselőkre vonatkozóan nem történt előrelépés abban, hogy

  • nagyobb átláthatóságot és konzultációs lehetőséget kellene biztosítani a jogalkotási folyamatban;
  • szükség volna egy megfelelő lobbitörvényre is, amely gátat szabna a lobbisták túl nagy befolyásának;
  • a vagyonnyilatkozati rendszer egységesítésre és reformra szorul;
  • az összeférhetetlenségi szabályok megsértése ellen szükséges lenne egy olyan magatartási kódex kidolgozására;
  • felül kellene vizsgálni a túl széles körű mentelmi jogot.

Az országgyűlési képviselők vonatkozásában az is szükséges az ajánlások szerint, hogy a már meglévő összeférhetetlenségi szabályoknak, valamint a vagyonbevallásoknak legyen egy olyan felügyeleti rendszerük, amelyben megfelelő és arányos szankciókat is meghatároznak. E tekintetben a 2020-as jelentés szerint vannak egyértelműbben szabályozott kérdések tavaly december óta, de az erre vonatkozó ajánlás még így sem tekinthető teljesítettnek.

A bírákra vonatkozó ajánlások közül három ajánlás teljesítésére vár a szervezet továbbra is. Ezek közül a legfontosabbnak azt a kettőt tartják, amelyek az Országos Bírósági Hivatal elnökének a hatáskörére (azon belül a bírói kinevezésekre és a mandátumok meghosszabbítására való befolyására) vonatkoznak.

Az ügyészekkel, ügyészséggel kapcsolatban megfogalmazott ajánlások terén ugyan a GRECO üdvözölt egy, a fegyelmi eljárások terén életbe lépett módosítást, de még ezt sem tartotta elegendőnek ahhoz, hogy az erre vonatkozó ajánlást teljesítettnek minősíthesse. A jelentés szerint nem volt előrelépés

  • sem a legfőbb ügyész mandátumának meghosszabbítása,
  • sem az ügyészek túl szélesnek ítélt mentelmi jogkörének kapcsán.

A GRECO a jelentés szerint azt várja, hogy Magyarország legkésőbb 2021. szeptember 30-ig számoljon be a még mindig függőben lévő ajánlások megvalósításáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!