Az utolsó utáni pillanatban törölték az új alaptörvényt is tartalmazó tételt a töri érettségiből

2022. június 1. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán Budapesten és az országban több helyen emelt szintű történelem érettségit tartottak.

Olvasóink jelezték, hogy délelőtt már többen is kihúzták (és kidolgozták) a vizsgán a 13. tételt (a közjogi rendszer Magyarországon 1989-től 2011-ig nevű tételt, amelyből az új alaptörvény lett volna a téma), amikor fél 10 körül üzenet érkezett a kormányhivataltól. Az üzenet szerint az Oktatási Hivatal kötelezte a vizsgabizottságokat, hogy a 13. tételt vegyék ki a kihúzható tételek közül.

Megkerestük az Oktatási Hivatalt, hogy miért kellett törölni a 13. tételt az utolsó pillanatban a kihúzható tételek közül.

A hivatal sajtóosztályának válasza szerint „az emelt szintű történelem szóbeli érettségi vizsga 13. tételében a konkrét feladatban megjelenő problémakör részben meghaladta az előre kiadott, nyilvános tematikában meghatározott időintervallum kereteit”. (Azaz, ha jól értelmezzük a választ, akkor kevés lett volna az idő a kifejtésére. Frissítés: nem jól értelmeztük, mert inkább arról szól a válasz, hogy a megválaszolandó problémakör kilóg a megadott 1989 és 2011 közötti időszakból.)

Ezért a mai napi emelt szintű történelem tételsor 13. tételét a tantárgyi bizottságok kivették a kihúzható tételek közül. Ettől függetlenül a vizsgákat az érettségi vizsgaszabályzat adta keretek közt rendben megszervezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!