Már 300 rollerparkoló van Budapesten, mostantól Mobi-pont lesz a nevük

2022. május 30. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Átadták a háromszázadik mikromobilitási pontot is Budapesten – írja az MTI a BKK hétfői sajtótájékoztatója alapján. Az egységes kialakítású roller- és bicikliparkolókat ezentúl közönségszavazás alapján Mobi-pontnak fogják nevezni.

Korábban nagy problémát okozott a fővárosban, hogy a bérelhető elektromos rollereket a használók az utcán, vagy a járdák közepén hagyták, zavarva ezzel a forgalmat. A főváros és a kerületek sokáig nem döntötték el, hogyan reagáljanak a jelenségre, végül kompromisszumos megoldásként született a most kialakított Mobi-hálózat.

Ezekkel a táblákkal találkozhatunk majd a Mobi-pontokon – Fotó: Budapest Városháza / Facebook
Ezekkel a táblákkal találkozhatunk majd a Mobi-pontokon – Fotó: Budapest Városháza / Facebook

Az új rendszer szerint a kölcsönzött kerékpárokat és a rollereket ezentúl csak a kijelölt mikromobilitási pontokon lehet majd leparkolni. A Mobi-pontokon kívül lerakott eszközök után ezentúl bírságot szabhatnak ki a kerületek.

A mostanáig kialakított háromszáz Mobi-pont nagy része a belvárosban van, csak Józsefvárosban több mint száz, Terézvárosban pedig 81 parkolót alakítottak ki. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az eseményen elmondta: a közeljövőben még ugyanennyi pontot akarnak kialakítani, és szeretnék, ha a hálózat a külső kerületekre is kiterjedne.

Még februárban számoltunk be róla, hogy a főváros kötelező rollerparkolók kijelölésével oldaná meg belső kerületekben elburjánzó rollerkáoszt. A Bubi közbringákra ez természetesen nem vonatkozik, azokat továbbra is a megszokott Bubi-állomásokon lehet majd lerakni. A Mol és a főváros közös közlekedési projektje egyébként annyira sikeres, hogy nem csak 75 új gyűjtőállomást nyitnak rajta, de rövid időn belül nyereségessé is válhat a rendszer.

Ezek a mikromobilitási eszközök nem csak azért fontosak, mert a használóik ezekkel könnyen és gyorsan tudnak közlekedni a városban. Azért is hasznosak, mert a használatukkal tehermentesítődik a tömegközlekedés és kevesebben fognak autózni is, így a dugók is kisebbek lesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!