A Kossuth-téren felállított olajoshordókkal tiltakoztak az ellen, hogy Magyarország megvétózza az EU-s olajembargót

2022. május 30. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Parlament elé állított fekete olajoshordókkal tiltakozik a Greenpeace az ellen, hogy Magyarország megvétózza az Oroszországgal szembeni olajembargót – derül ki a szervezet Facebook-oldalán közzétett videóból. A Greenpeace munkatársai a tiltakozáson kiemelték, szerintük mindent meg kell tenni azért, hogy ne finanszírozzuk Putyin háborúját a szomszédban.

Korábbi közleményében a Greenpeace már ismertette, hogy az uniós embargó nem azt jelentené, hogy egyik napról a másikra lemondunk az olajról. Magyarországra ugyanis nemcsak keletről lehet kőolajat behozni, de Horvátország felől is.

A Kossuth téren tartott tiltakozáson Perger András, a Greenpeace munkatársa kiemelte: egy korábbi tanulmány szerint néhány egyszerű lépéssel rövid időn belül akár 25 százalékkal is csökkenteni lehetne Európa kőolaj-felhasználását. Ehhez csak olyan egyszerű intézkedésekre lenne szükség, mint a rövid távú repülőutak betiltása vagy a tömegközlekedési bérletek árának csökkentése.

A hétfői akció apropója az volt, hogy eredetileg az Európai Unió heti csúcstalálkozóján akartak dönteni az Oroszország ellen bevezetendő olajembargóról. Orbán Viktor azonban még az előző héten kizárta, hogy tárgyaljon az orosz olaj importjának tilalmáról.

Az akcióról készült videó itt tekinthető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!