5000 négyzetméteres Mandela-emlékpark épül Budapesten

2022. május 30. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi önkormányzat emléket állít a Nobel-békedíjas Nelson Mandela legendás emberi jogi aktivista és egyben Dél-Afrika első színes bőrű elnöke tiszteletére a Gellért-hegyen

– közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel. A hivatal közleménye szerint a Gellért-hegy északi lejtőjén, a Filozófusok kertje és a Hegyalja út közti ötezer négyzetméteres gyepes-fás területen létrehozott „kreatív, zöld” park lesz Budapest első állandó „land art” alkotása. Az emlékmű kialakítása összesen 9,4 millió forintba kerül, átadása pedig július 18-án, a politikus születésnapjára eső Nemzetközi Mandela-napon lesz.

A „land art” alkotások olyan szabadtéri, monumentális, sokszor ideiglenes installációk, amik nemcsak alkalmazkodnak a környezeti adottságokhoz, hanem az alkotás szerves részévé teszik a természetet. A Nelson Mandela-emlékhely koncepcióját alapjaiban határozzák meg a lejtésviszonyok és a növényzet elhelyezkedése. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye úgy fogalmaz,

a névtelen domboldal ezzel többletjelentést, egyedi karaktert kap, a környék új látványossága, találkozóhelye lehet, miközben megmarad értékes zöldfelületnek.

Nelson Mandela a dél-afrikai rasszista, a feketéket és indiai származásúakat elnyomó rezsim elleni küzdelem egyik meghatározó alakja volt. Apartheidellenes tevékenysége miatt 27 évet börtönben töltött; büntetésének nagy részét a Fokváros partjaihoz közeli Robben börtönszigeten ülte le, végül 1990-ben bocsátották szabadon Frederik Willem de Klerk elnök utasítására – De Klerkkel közösen vezette le Mandela a Nobel-békedíjjal jutalmazott tárgyalásos rendszerváltást, melynek betetőzéseként 1994-ben Nelson Mandela lett Dél-Afrika első fekete elnöke.

A budapesti emlékmű Mandela életművéből elsősorban a politikusnak az apartheidrezsim bűneit feltáró, de a büntetés helyett a hangsúlyt a megbékélésre helyező igazságtételi folyamatában játszott szerepét kívánja hangsúlyozni; ahogy a közlemény fogalmaz:

„Az emlékpark a 2013-ban, 95 éves korában elhunyt Nelson Mandela életművének fő üzenetét idézi fel: a megbékélés és megbocsátás útját. Ahogy ő is, az emléket állítók is hisznek abban, hogy csak a sérelmeket hátra hagyó, bosszúra nem szomjazó, békében együtt élő társadalom tud épülni és a jövő felé tekinteni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!