Már az agglomerációt ostromolja az Acsánál felbukkant medve

2022. május 26. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön kora reggel a Pest megyei Aszód temetőjénél bukkant fel az a medve, amelyik egy nappal korábban Acsa és Püspökhatvan között kószált. A hírt a város Facebook-oldala közölte.

„Egy vadkamera felvételei alapján kétséget kizárólag beazonosították az állatot, ami több mint két órát töltött a helyszínen” – írták.

Arra kérik az embereket, hogy elsősorban a Hosszúvölgy irányában (de lehetőség szerint a többi külterületen is) semmilyen mozgással ne zavarják meg a ragadozót: ne kiránduljanak vagy kocogjanak, ne sétáltassanak kutyát arrafelé.

Aszód Budapesttől keletre, a 3-as főút mentén, a Gödöllői-dombság szélén található, Gödöllőtől 14, Hatvantól 16, a főváros központjától 45 kilométerre fekszik.

A Pilisi Parkerdő és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei azt javasolják, hogy ha a kirándulók mégis összefutnának a medvével, a következő viselkedési szabályokat tartsák be:

  • A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket, és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!