Lecsapott a vihar az országra, golflabda nagyságú jégdarabok hullottak az égből

2022. május 25. – 20:39

Lecsapott a vihar az országra, golflabda nagyságú jégdarabok hullottak az égből
Összegyűlt jég egy zivatar elvonulása után Nagykanizsán 2022. május 25-én este – Fotó: Varga György / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas vihar csapott le az ország több részén szerda délután, a déli területeken szupercellák okoztak pusztítást, több településen jégeső is esett. Van, ahol golflabda nagyságú jégdarabok hullottak az égből, amelyek ablaküvegeket, tetőket törtek ripityára.

Az Időkép cikke szerint Szentgotthárdnál 4-5 centis jégdarabok hullottak, de Baranya, Tolna és Somogy megye több településéről is hasonló képeket kaptak. Olvasónk a Csongrád-Csanád megyei Ruzsáról küldött fotót a méretes jégdarabokról.

Olvasói fotó
Olvasói fotó

A heves zivatarok miatt 14 megyében adtak ki narancssárga figyelmeztetést szerda délután.

Országszerte mintegy száz alkalommal riasztották a tűzoltókat szerdán a heves szél és a jégeső okozta károk miatt – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek.

A legsúlyosabb károkat Somogy megyében okozta a vihar: a heves jégeső 80 épület tetőszerkezetét rongálta meg Kaposváron, Kaposmérőn, Kaposkeresztúron és Jákón. További tíz riasztást kaptak a tűzoltók Baranya megyében, a többi káresemény pedig más nyugat-magyarországi megyékben történt – tette hozzá.

Somogy megyében főként fákat döntött ki, gallyakat sodort az úttestre a viharos szél. Tizenkilenc órakor kereken negyven helyszínre kértek segítséget a megyében. A legtöbb bejelentés Kaposvárról érkezett, de Segesdre, Mikére, Jákóra is riasztották a tűzoltókat, leginkább kidőlt fák eltávolításához.

„Példátlan természeti csapás érte városunkat. A károk felmérése javában zajlik, a hibák elhárítását megkezdtük, minden erőnkkel dolgozunk!”

– írta Facebook-oldalán Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Bejegyzése szerint dió nagyságú, helyenként ökölnyi méretű jégdarabok estek a városban, a brutális erősségű szél városszerte fákat csavart ki, a levert levélzet pedig teljesen elfedte a csatornarácsokat. „Köz- és magánépületeink ablakai betörtek, rengeteg autó megsérült. A kár jelentős. Személyi sérülésről – hála Istennek – egyelőre nem tudunk” – írja bejegyzésében.

Az Ökumenikus Segélyszervezeta a katasztrófát követő órákban 5 millió forintos azonnali gyorssegítséget ajánlott fel, helyi intézménye a szervezet humanitárius szakértőivel megerősítve pedig megkezdte a segítségnyújtást Kaposváron.

Baranyában a kidőlt fák mellett a házakba befolyt esővíz szivattyúzásához kértek segítséget a bejelentők. Komlón a mentőállomás épületére dőlt egy fa, egy másik fa pedig elektromos vezetéket szakított le. Mecseknádasdon és Zengővárkonyban fa dőlt az úttestre, akadályozva a 6-os főút forgalmát.

Bács-Kiskun megyét sem kímélte a viharos időjárás. A legtöbb esetben lakóházak tetőszerkezetét verte szét a jég, több épület is beázott, míg Kiskunmajsán villám csapott egy lakóház kéményébe.

Frissítés, 2022.05.26:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtök reggeli összesítése szerint a szerdai vihar miatt 238 tűzoltói beavatkozásra volt szükség országszerte. A legtöbb munkát Somogy, Baranya és Bács-Kiskun megyében adta a viharos időjárás a tűzoltóknak. Az erős szél és a jégeső több épület tetőszerkezetében is kárt okozott, országszerte 126 épületben keletkeztek károk, 82 esetben Somogy megyében, főleg Kaposváron és környékén. Sokan csak csütörtök reggel szembesültek a károkkal, így főként Somogy megyéből folyamatosan érkeznek bejelentések a katasztrófavédelemhez – közölte Mukics Dániel szóvivő. A tűzoltók közel száz somogyi helyszínen dolgoznak még csütörtökön is.

Villámcsapás miatt is keletkeztek károk: Kiskunmajsán egy ház kéményébe csapott villám, Földeákon egy parasztház mellett álló akácfába csapott, Kaposváron pedig egy fába is csapott a villám, az kidőlt és leszakított egy elektromos vezetéket. Szintén Kaposváron egy üzletház mélygarázsát öntötte el a víz, a tűzoltók szivattyúzták ki az összegyűlt esővizet. A kidőlt fák, letört ágak több elektromos vezetéket is elszakítottak, emiatt Komlón és néhány somogyi településen csaknem kétezer lakásban nem volt áram, de a szolgáltatás reggelre helyreállt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!