Összekülönbözött a DK és a Momentum, elmaradt a fővárosi közgyűlés

2022. május 25. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Határozatképtelenség miatt elmarad a fővárosi közgyűlés ülése, jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester szerda reggel a közgyűlési teremben, majd elnézést kért a megjelent képviselőktől.

A határozatképtelenséget az okozta, hogy nem jelent meg kellő számú képviselő a teremben, ez pedig azért volt, mert az ellenzéki összefogás két pártja, a DK és a Momentum a háttérben nem tudott megegyezni az időközi választások jelölti helyeiről.

Karácsony Gergely a fővárosi közgyűlés ülésén – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Karácsony Gergely a fővárosi közgyűlés ülésén – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Momentum szerint a politikai megegyezés hiánya miatt nem tudták biztosítani a DK-s Bősz Anett főpolgármester-helyettessé választását, azaz a Momentum nem szavazta volna meg őt, így nem lett volna elég szavazat az érvényes döntéshez.

A Momentum lapunknak elküldött álláspontja szerint szerették volna, hogy ettől függetlenül legyen közgyűlés, hiszen lettek volna fontos ügyek – roma gyakornoki program, nagytétényi természetvédelmi övezet, budai fonódó villamos meghosszabbítása –, de ebbe a DK nem ment bele.

A Momentum szerint ők a 2019-es megállapodásokhoz tartják magukat, de ez Budapesten több helyen (választási körzetben) veszélybe került, ami azzal járhat, hogy a Fidesz nyerhetne. A párt az ellenzéki együttműködést elsődlegesnek tartja Budapesten, ehhez pedig mindenhol az egyezség betartása a minimum, így az állásfoglalás.

A Momentum képviselője, Soproni Tamás a 444.hu-nak azt mondta, hogy a pártnak nem Bősz Anett kinevezése ellen volt kifogása, szerintük jár a DK-nak a főpolgármester-helyettesi poszt, miután Gy. Németh Erzsébet parlamenti képviselő lett. De úgy gondolják, a Momentumnak ugyanígy jár a lehetőség, hogy a szintén a parlamentben jutó képviselőik – Újbudáról Orosz Anna, Bedő Dávid – helyén is momentumosok indulhassanak az időközi választásokon – csakhogy azokban a körzetekben a DK indítana jelölteket, és a kerület polgármestere DK-s.

DK: a Momentum nem akarta megszavazni Bősz Anettet

Gy. Németh Erzsébet országgyűlési képviselővé válásával a Demokratikus Koalíció Bősz Anettet bízta meg azzal a feladattal, hogy a DK következő főpolgármester-helyettese legyen, áll a párt lapunknak küldött közleményében. Bár 2019. óta természetes, hogy az ellenzéki pártok az ellenzéki együttműködés keretében megszavazzák egymás jelöltjeit Budapesten, a Momentum hivatalosan arról tájékoztatta a DK-t, hogy a két párt közötti, időközi választásokkal kapcsolatos viták miatt nem fogja megszavazni Bősz Anett főpolgármester-helyettessé válását – ezért döntött a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés elhalasztása mellett, teszik hozzá.

A DK szerint a viták természetes velejárói egy demokratikusan működő közösségnek, ezek azonban nem sodorhatják veszélybe Budapest kormányozhatóságát. „Itt állunk egy törvénytelen kormánnyal szemben, a szabadság szigetén, Budapesten. Ebben a helyzetben nem szabad pártpolitikai érdekek miatt veszélybe sodorni az ellenzéki többséget és Budapest kormányozhatóságát. A Momentumnak meg kell értenie, hogy vigyáznunk kell Budapestre, mindarra, amit együtt elértünk, és ez sokkal fontosabb az időközi választásokkal kapcsolatos vitáknál.” – írják.

A Demokratikus Koalíció felszólítja a Momentumot, hogy szavazza meg Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek a következő Fővárosi Közgyűlésen. Remélik, hogy a Momentum elnökválasztó tisztújítása pontot tesz a belső vitáik végére, és megszűnik a megegyezés minden akadálya.

Karácsony: ma nem tudunk dolgozni, Wintermantel: a baloldali pártok viszálykodnak

Karácsony Gergely az MTI szerint azt mondta az ülés után, hogy nem a fővárosi frakciók, nem a polgármesterek között, hanem pártvezetői szinten van nézetkülönbség, ami a Momentum és a Demokratikus Koalíció (DK) között „ma áthidalhatatlan véleménykülönbséget eredményezett”. A főpolgármester kérdésre válaszolva azt közölte: a közelgő időközi választások miatt olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy „ma nem tudunk dolgozni”. Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció vezetője a határozatképtelenséget újságíróknak úgy kommentálta, hogy „a baloldali pártok viszálykodásai és belső konfliktusai miatt Budapest ügyei nem tudnak előre haladni”.

Június 26-án négy egyéni választókerületben lesz időközi (önkormányzati) választás, a IV., V., VII. és a VIII. kerületben lemondás, valamint haláleset miatt, július 10-én a XVI. kerületben, és július 31-én a XXII. kerületben szintén lemondás miatt. A lemondások nagy részének ugyanaz az oka, mint az új főpolgármester-helyettes választásának: a korábbi képviselő a parlamenti mandátumot választotta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!