Ma tárgyalja az Alkotmánybíróság a külügy elé festett jachtparkoló ügyét

2022. május 24. – 08:12

Ma tárgyalja az Alkotmánybíróság a külügy elé festett jachtparkoló ügyét
Fotó: Momentum TizenX / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

2020 augusztusában a Momentum ifjúsági szervezetének, a TizenXnek néhány aktivistája jachtparkolóvá alakította a Külgazdasági és Külügyminisztérium előtti parkolóhelyek közül az egyiket, egy sablonnal az aszfaltra egy hajó piktogramját és a LADY MRD feliratot festették.

Ezzel utaltak Szijjártó Péter 2020. nyári jachtozására, amikor annak ellenére, hogy a külügyminiszter felszólította a magyarokat, maradjanak inkább otthon, ő maga az Adrián, Szíjj László NER-oligarcha jachtján töltötte a családi vakációt, miközben hivatalos Facebook-oldalán olyan posztok jelentek meg, amik alapján aktívan tevékenykedett budapesti irodájából.

A Lady MRD-n pihenő Szijjártóról az Átlátszó közölt fotókat, a képeket készítő Németh Dánielt az ügy után megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság meghallgatás nélküli eljárásban szándékos rongálással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesítette a momentumos aktivistákat. A rendőrségi kihallgatáson kiderült, hogy a felfestést a Fővárosi Közterület-fenntartó távolította el, ennek 5000 forint volt a költsége.

Az akcióban többen vettek részt, a Momentum TizenX tagjai, erről azt mondták:

„Nekünk politikai véleménynyilvánítás volt a szándékunk, nem pedig rongálás, ha rongálni akartunk volna, akkor nem vízzel lemosható festékkel mentünk volna oda.”

A bíróság nem fogadta el a fiatalok védekezését, miszerint politikai véleményt fogalmaztak volna meg, ez ellen ők fellebbeztek, és bár másodfokon a döntést részben megváltoztatták, a végzés hatályában maradt. Ezért a vádlottak a Fővárosi Törvényszék végzése ellen 2021 szeptemberben alkotmányjogi panasszal fordultak az Alkotmánybírósághoz mind a rongálás, mind pedig a tulajdon elleni szabálysértés ügyében. Mindkét ügyet ma tárgyalja a testület.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!