Egészségügyi „mesterterv” készítésére biztatja a Magyar Orvosi Kamara Pintér Sándort

2022. május 24. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Ajánlást készített Pintér Sándor belügyminiszter kérésére a Magyar Orvosi Kamara a hazai egészségügy problémáinak orvoslására, írja a Népszava. A nyolc oldalas levélben egy „mesterterv” készítésére biztatják Pintért.

A kamara ebben azt írja, hogy az ágazat az elmúlt időszakban sodródott, ráadásul ehhez az egészségügy dolgozói szemében „irányítási-igazodási válság is társult”. A helyzetelemzés szerint az állami ellátórendszer járvány utáni válságban van, amiben

  • A betegutak szétzilálódtak,
  • a várakozási idők extrém módon megnyúltak,
  • egyes ellátások közel elérhetetlenné váltak,
  • munkaerőhiány lépett fel több területen.

Mint írják, az utánpótlás is erősen hiányos, a közellátás ebben a formájában nem tartható fent. A MOK arra is kitért, hogy a finanszírozási érdekek szerinti adattorzítás is súlyos probléma, ezt az egészségügyi szokást is revideálni kell. A rendszer hibáiból fakadóan olyan is előfordul, hogy „működési nyilvántartásban nem szereplő orvos végez gyógyító tevékenységet.”

Az orvosi kamara ismét kitért a dolgozók bérezésére, és óva intette Pintért a háziorvosi praxisok államosításától. A Magyar Orvosi Kamara március végén szintén átfogó javaslatokat készített Pintér Sándor részére: ebben szó esett a koronavírus-helyzet rossz kezeléséről és a megfelelő bérezések hiányáról is.

A teljes levél itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!