30 millióra bírságolta a Lánchíd felújítását végző céget és a BKK-t a Közbeszerzési Döntőbizottság

2022. május 20. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Lánchíd felújításával kapcsolatos közel 9 hónapnyi vizsgálódása után elmarasztalta a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) és az A-Híd Zrt.-t, majd 15-15 millió forint bírságot szabott ki a társaságokra – közölte a BKK.

A Közbeszerzési Döntőbizottság indoklása szerint a bírságot azért szabták ki, mert a teljesítésbe bevont alvállalkozót az A-Híd Zrt. nem előzetesen, hanem az alvállalkozási szerződés megkötése után jelentette be a megrendelő Budapesti Közlekedési Központnak. A KDB határozata azt is megerősíti, hogy a bejelentésnek az A-Híd Zrt. minden esetben eleget tett, a jogsértés nem volt szándékos, és nem befolyásolta a közbeszerzést lezáró döntést. A BKK-t azért bírságolta meg a hatóság, mert nem ellenőrizte megfelelően, hogy be vannak-e jelentve a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. egyes alvállalkozói.

Ahogyan arról korábban írtunk, a KDB azért indított eljárást, mert valószínűsítette, hogy a kivitelező A-Híd Zrt. későn jelentette be 19 alvállalkozóját, és mulasztásukat az ajánlatkérő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. se vette észre.

A BKK szerint a döntés jogszerűtlen és életszerűtlen egy olyan kivitelezés helyszínén, ahol akár száz ember is dolgozik egyszerre. „Ráadásul számos közreműködő nem található meg a munkaterületen, mivel nem ott van feladata például az oroszlánok restaurálását sem a Lánchídnál végzik” – írta közleményében a BKK.

A BKK sem a döntést, sem a kiszabott bírság mértékét nem tartja megalapozottnak, ezért megvizsgálja a felülvizsgálati eljárás kezdeményezésének lehetőségét – közölte a közlekedési központ. A kivitelező A-Híd Zrt. előzetes tájékoztatása szerint a cég is felülvizsgálati eljárást kezdeményez a KDB határozata ellen. A jogi eljárás a kivitelezés ütemszerű előrehaladását nem befolyásolja – közölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!