Eljárást indított a Közbeszerzési Döntőbizottság a Lánchíd felújítását végző cég ellen

2022. március 10. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Közbeszerzési Hatóság közérdekű bejelentés alapján indított ellenőrzést tavaly augusztusban a Lánchíd-felújítás kivitelezőjénél, és bár a bejelentésben a közbeszerzési eljárás hitelességét igazoló független monitoring céggel, illetve az előleg kifizetésével kapcsolatban megfogalmazott gyanú nem igazolódott, a hatóság elnöke mégis a jogorvoslati eljárás haladéktalan megindítását kezdeményezte – írja a Népszava.

A felújítás alatt álló Lánchíd Fotó: Szigetváry Zsolt / MTVA
A felújítás alatt álló Lánchíd Fotó: Szigetváry Zsolt / MTVA

Az eljárás oka az, hogy a kivitelező A-Híd Zrt. „valószínűsíthetően” későn jelentette be 19 alvállalkozóját, mulasztásukat az ajánlatkérő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. se vette észre, miközben több helyszíni ellenőrzést tartottak, látták a vállalkozói számlákat és az építési naplót is – válaszolta a Népszavának a Közbeszerzési Hatóság.

A lap kérdésére, hogy mennyire gyakori, hogy a közbeszerzési eljárás lezárása után kezdjenek vizsgálódni, a hatóság azt válaszolta, hogy nem csak a tenderek lefolytatását ellenőrzi, hanem az eljárások eredményeként megkötött szerződések teljesítését, illetve módosításait is akár hónapokkal, évekkel a tender lezárása után.

Így most a BKK és az A-Híd Zrt. közötti vállalkozói szerződés teljesítését is vizsgálják. A március 3-án indított jogorvoslati eljárásra 60 napja van a Közbeszerzési Döntőbizottságnak (KDB) a szükséges iratok hiánytalan beérkezésétől számítva. Az eljárás a Lánchíd felújítását nem befolyásolja.

A BKK szerint a feltételezett jogsértések nem minősíthetők lényegesnek, különösen nem a Lánchíd felújítására irányuló 20 milliárdos szerződés esetében, amelynek célja Budapest egyik legfontosabb műtárgyának rekonstrukciója. A hatóság azonban azon az állásponton van, hogy 19 alvállalkozó bejelentésének elmulasztása súlyos jogsértésként értékelhető. További részletek a Népszavában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!