Fény az alagút végén: már készülnek a Lánchíd világítóoszlopai

2022. február 5. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

Elkezdték rekonstruálni és restaurálni a híd világítóoszlopait, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Lassan égy éve, hogy a budapestieknek nélkülözniük kell a város egyik fontos átkelőjét, a BKK most arról is beszámolt, hogy mi lesz a műemléki rekonstrukciós elemekkel.

A kandelábereket már a bontáskor, tavaly júniusban el kellett távolítani a hídról. Ezek közt van olyan nagy bronzkandeláber, ami még a Széchenyi-korabeli hídból maradt meg, a többi a híd helyreállításakor és a közvilágítás korszerűsítéskor került ide, ezek már vasöntvények. Megjelenésben az 1914-est vették alapul a szakemberek, így majd ez köszön vissza, nem a korábban ismert megjelenés. A pontosság érdekében a szakemberek korabeli fotókat, cikkeket és dokumentumokat használnak. Érdekesség, hogy

az oszlopok egyik részét inkább újra legyártják, másik felét pedig igyekeznek gondosan restaurálni a szakemberek – köztük természetesen a Széchenyi – korabelit is.

Fotó: magyarepitok.hu / Nagy Mihály
Fotó: magyarepitok.hu / Nagy Mihály

A hídon egyébként a korábbi nátriumlámpás technológiát, egy korszerű, energiatakarékos váltja majd, LED-fényforrásokkal. Az elemek a fővárostól távol, Mohácson készülnek korabeli módszerekhez hasonlóan, azonban már modern eszközökkel.

A híd felújítása hosszú várakozás után 2021 tavaszán kezdődött és a tervek szerint 2023-ig tart majd, de az útpálya már az idén elkészül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!