Élettársa szerint M. Richárd nem kapott megfelelő orvosi ellátást a börtönkórházban

2022. május 17. – 22:11

Másolás

Vágólapra másolva

M. Richárd élettársa azt mondta az RTL Klub Fókusz című műsorában, hogy a Dózsa György úti gázolóként hírhedtté vált férfi még élhetne, ha nem bánnak vele embertelenül a börtönben, és megfelelő orvosi ellátást kap.

Horváth Éva szerint M. Richárd azt mondta, hogy soha nem fog kijönni a börtönből, ott fog meghalni. A férfi május 5-én vesztette életét, a berettyóújfalui kórház főigazgatója szerint keringési elégtelenségben, amely korábbi betegségek miatt alakult ki.

M. Richárd 2021. januárjában vonult be a börtönbe, azután közel 60 kilót fogyott, folyamatosan romlott az állapota. Decemberben aztán sztrókot is kapott, majd áprilisban újabb agyvérzés érte.

A férfi később Debrecenbe szállították át, és Horváth állítása szerint ezután már nem kaptak információkat élettársa állapotáról. Később sikerült beszélniük egy orvossal, aki elmondta, hogy a férfi súlyos, életveszélyes állapotban van, és nagyon kevés az esély arra, hogy valaha felépül.

„Úgy gondolom, hogy nem kapta meg a kellő ellátást, mert február végéig volt Berettyóújfalun, a bv-kórházban. A bv-kórház neki arról szólt, hogy egy kamerás zárkában tartották, ahol nem kapta meg a kellő segítséget. Tény és való, hogy vitték vizsgálatokra, de nem kapta meg a szükséges ápolást. Állandóan szomjas volt, a sztrókosoknak folyadékot kell kapniuk. És ő ezért fegyelmit is kapott, mert vizet kért. És sokszor órákat várt egy pohár vízre” – mondta Horváth.

Mocsai Gergely ügyvéd azt mondta, decemberben 24 óráig feküdt M. Richárd ellátás nélkül, sem mentőt, sem orvost nem hívtak hozzá. Az ügyészség egyszer meg is hallgatta volna tanúként ebben az ügyben a férfit, de ez elmaradt, mert pont a kitűzött napon szállították át Berettyóújfalura. A sértett halálával viszont nem szűnik meg a büntetőeljárás, most csatolták be a Horváth Éva sértetti jogutódlását a büntetőeljárásba.

A büntetés-végrehajtás M. Richárd ügyében nem nyilatkozott, de általánosságban annyit közölt, hogy a „büntetés-végrehajtási szervezet valamennyi egészségügyi dolgozója nevében visszautasítjuk azokat a vádakat, amelyek szerint a fogvatartottak ne kapnák meg a megfelelő egészségügyi ellátást.”

Az írták még, hogy 24 órában biztosítanak egészségügyi ellátást, és ha valakinek romlik az állapota, soron kívül gondoskodnak az orvosi kezelésről. „Amennyiben olyan esetről van szó, amely sürgős és speciális egészségügyi kezelést igényel, akkor a bv. intézet haladéktalanul értesíti a mentőszolgálatot, akik a legközelebbi kórházba szállítják az elítéltet. A külső kórházi ellátás időtartama alatt kollégáink a nap 24 órájában gondoskodnak a fogvatartott őrzéséről. Külső kórházban csak addig maradhat a fogvatartott, amíg feltétlenül szükséges az ellátása szempontjából, így a rehabilitáció, illetve az utókezelések már a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központjában történnek meg.”

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom