Ungár Péter: Az infláció nem Orbán Viktor hibája, de a kormánynak nem fontos a közalkalmazottak bérhelyzete

2022. május 16. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

A negyedik kétharmad után nem a világok megfejtéséről akart beszélni Ungár Péter az első napirend előtti felszólalásban, hanem olyan problémákról, amik sokakat érintenek az országban.

Az LMP frakcióvezetője több állami idősotthonban is járt az utóbbi hetekben, és mindenhol azt mondták neki az ott dolgozók, hogy a kampányban adott béremelést teljes egészében elvitte az infláció. Rosszabbul keresnek, kevesebbet tudnak vásárolni a közalkalmazottak, az állami dolgozók, mint egy éve – mondta az LMP képviselője.

„Az infláció egyértelműen nem Orbán Viktor hibája, hiszen egy világjelenség” – fogalmazott Ungár. A kérdés azonban szerinte az, hogy a kormány tud-e megoldást találni a problémára. Megjegyezte, ismét bekerült a kormányba Lázár János, aki korábban arról beszélt: 300 ezerrel csökkenteni kell a közszolgáltatásban dolgozók számát, és az államnak a közfoglalkoztatottakon kell spórolnia.

Az infláció pozitív hatása, hogy nő az állam bevétele, ami az LMP-s képviselő szerint megengedné, hogy legalább inflációkövetővé tegyék a közalkalmazotti béreket. Legalább az nem fordulhatna elő szerinte, hogy egy idősotthonban dolgozó, egy tűzoltó vagy egy tanár kevesebbet tud ma vásárolni, mint egy évvel ezelőtt. Azért ilyen a bérhelyzetük – mondta Ungár –, mert a kormánynak az elmúlt 12 évben sok minden más fontosabb volt, mint a közalkalmazottak bérhelyzete.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!