Tizenegy éve 612 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el epertermesztésre egy vállalkozó, a beruházás a mai napig nem készült el

2022. május 16. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 300 millió forint uniós és magyar pályázati pénzt vett igénybe jogosulatlanul két férfi, akik ellen a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség költségvetési csalás miatt emelt vádat.

Az ügyészség közleménye szerint az ügy 2011 márciusáig nyúlik vissza, ekkor az egyik férfi egy epertermesztéssel kapcsolatos beruházásra 612 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A pályázat egyik feltétele volt, hogy az összeg 50 százalékával a támogatott társaság 2 éven belül elszámol a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felé. A beruházás megvalósítása érdekében a férfi cége fővállalkozói szerződést kötött a másik vádlott ügyvezetése alatt álló társasággal, azonban „finanszírozási problémák miatt a kivitelezés üteme eltért a tervezettől” – áll a közleményben.

Annak érdekében, hogy a pályázati támogatás ne vesszen el, a két férfi megállapodott, hogy a fővállalkozó olyan munkálatokat is elvégzettként számláz ki, amelyek az elszámolás határidejében valójában még nem készültek el.

A kifizetési kérelemmel kapcsolatos dokumentációt, köztük a valótlan számlákat a férfi 2013 márciusában nyújtotta be pályázatíróján keresztül támogató hatósághoz. A 2013 augusztusában végzett hatósági helyszíni ellenőrzés azért nem tárt fel eltérést, mert időközben az el nem végett munkálatokat a fővállalkozó befejezte.

Ugyanakkor a beruházás összességében máig nem készült el, a pályázati támogatást jogosulatlanul igénybe vettnek minősítették, majd magát a céget is felszámolták.

A valótlan tartalmú kifizetési kérelem alapján a hatóság 309 249 172 forintot fizetett ki a támogatott cégnek, melynek 75 százalékát az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap költségvetése, míg 25 százalékát a magyar nemzeti költségvetés finanszírozta.

A főügyészség a két férfival szemben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat. Bűnösségükről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!