110 millió forintot nyúlt le magyarországi bankoktól egy csalásokra szakosodott társaság

2022. május 16. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Kaposvári Járási Ügyészség csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt nyolc személlyel, valamint 37 fiktív hitelfelvevőként közreműködő társukkal szemben, akik hamis okiratokat felhasználva százmilliós nagyságrendben igényeltek kölcsönöket magyar bankoktól.

A vádlottak – akik közül ketten a pénzügyi szférában dolgoztak – felfigyeltek arra, hogy a magyar pénzintézetek a hitelügyintézések során külföldi munkáltatói igazolásokat is elfogadnak. Megállapodtak abban, hogy olyan személyeket fognak keresni, akik – anyagi ellenszolgáltatásért cserébe – hamis külföldi munkaviszonyt igazoló okiratokkal magyar bankoktól személyi kölcsönt igényelnek, majd a felvett kölcsön összegét elosztják egymás között.

A társaság tagjai a részfeladatokat szétosztották: volt, aki a hiteleket felvevő személyeket hajtotta fel, és volt, aki a külföldi munkaviszonyt igazoló okiratokat hamisította meg, míg egyikük a hitelügyintézés során személyesen kísérte el az ügyfeleket az ország különböző pontjain – Budapesten, Kaposváron, Siófokon, Szegeden – lévő bankfiókokba.

A vádlottak ezzel a módszerrel összesen hét magyarországi pénzintézetet károsítottak meg, akiktől összesen 335 millió forint összegű kölcsönt igényeltek, melyből végül 110 millió forintot meg is szereztek.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2021 májusában csapott le az elkövetőkre. A csalás elkövetésében vezető szerepet játszó négy személyt őrizetbe vették, ők a nyomozás alatt mindvégig letartóztatásban voltak. Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában 8 és 12 év közötti börtönbüntetés kiszabását, míg a további elkövetők többségével szemben végrehajtandó, illetve felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!