Hohohó! Holnap holdfogyatkozás a horizonton!

2022. május 15. – 19:01

Hohohó! Holnap holdfogyatkozás a horizonton!
Egy korábbi holdfogyatkozás Fotó: Esteban Biba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Május 16-án, hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás kezdődik, amit hazánkból is megfigyelhetünk holdnyugta előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


A Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapja hívja fel a figyelmet arra, hogy hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás kezdődik, amit hazánkból is megfigyelhetünk.

De mi is az a holdfogyatkozás, és miért tűnik ilyen misztikus jelenségnek?

A Nap, a Föld és a Hold alkotta rendszerben a fogyatkozások nem is olyan ritkák, mint hinnénk. Kevesen tudják, hogy napfogyatkozásból például több van, mint holdfogyatkozásból. Sajnos azonban ritkábban lehetünk tanúi ennek a jelenségnek, mivel a Hold Földre vetített árnyéka jelentősen kisebb, ezért bolygónk felszínén csupán egy keskeny sávban figyelhető meg teljes mértékben. Nem csoda, hogy a napfogyatkozás népszerűbb, mert vitán felül sokkal látványosabb, ahogyan a Hold korongja eltakarja éltető csillagunkat, alkonyati félhomályba borítva a tájat.

A Hold fogyatkozása kevésbé drámai, ugyanakkor sokkal nagyobb területen észlelhető, a teljes holdfogyatkozás is szinte a fél világon, mivel a Föld árnyéka képes égi kísérőnket teljesen beborítani.

Mit tudunk a mostani Holdfogyatkozásról?

Egy viszonylag hosszú és teljes holdfogyatkozásban lesz részünk, a félárnyékos fázis 3:32-kor kezdődik, 4:27-kor elkezdődik a részleges szakasz, a Földárnyék a Holdba harap. 5:29-kor elkezdődik a teljes Holdfogyatkozás, az egész Holdat elnyeli a földárnyék.

A fogyatkozás maximuma 6:11-kor lesz, a teljes fázisból pedig 6:53-kor lép ki a Hold, a Földárnyék elkezd levonulni róla. Bő egy óra múlva, 7:55-kor ér véget a részleges fogyatkozás, majd a félárnyékos fázis 8:50-kor hagyja el a Holdat.

Hogyan figyeljük meg a holdfogyatkozásokat?

Szerencsére nincs szükségünk speciális felszerelésre, szemben a napfogyatkozás megfigyelésével. Elég, ha feltekintünk az égre. Könnyű lesz megtalálni, a telihold lesz a legfényesebben tündöklő égitest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!