1,8 milliárdos mínusszal zárta 2021-et a Fidesz

2022. május 14. – 10:35

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősebb, a bevételeihez képest lényegében óriási veszteséggel zárta 2021-et a Fidesz, derül ki a Határozatok Tárában megjelent pénzügyi kimutatásból, a kormánypárt ugyanis 2,1 milliárd forint bevétel mellett 3,9 milliárd forint kiadást realizált,

ezzel tehát 1,8 milliárd forintos mínusszal zárta az elmúlt évet.

A 444 összesítette a legnagyobb bevételi forrásokat és kiadási tételeket. Bevételi oldalon 231 millió forint tagdíjat, 967 millió forint költségvetési támogatást, 627 milliós, a frakciónak nyújtott állami támogatást, illetve 110 millió forint egyéb támogatást találunk. A kiadás – lényegében értelmezhetetlen formában – így oszlik meg: 1,7 milliárd forint ment politikai tevékenység kiadására, 1,2 milliárd forint eszközbeszerzésre, 680 millió forint pedig a működési kiadásokra.

A kormánypárt 2020-ban nagyot kaszált, 3,8 milliárd forint pluszban zártak, így nem jelent majd csődöt a tavalyi nagy mínusz. A 2020-as óriási bevétel a pártfinanszírozási szabályok változtatásának köszönhető: ekkortól lehetett a frakcióknak jutó állami támogatást a párt működésére is felhasználni. A Fidesz így például 5 milliárd forintot irányított át a képviselőcsoporttól a párthoz.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass