Závecz: A választás óta nagyot erősödött a Fidesz támogatottsága

2022. május 13. – 17:46

Másolás

Vágólapra másolva

A pár nappal ezelőtti Medián-felmérés tanulságaira rímel a Závecz Research friss közvélemény-kutatásának eredménye. A választások után megszokott győzteshez húzás jelensége látványosan megmutatkozik, a választók jelentős számban áramlottal egy hónap alatt a kormánypárt tábora felé.

Ha most tartanának új választást, a Fidesz a szavazatok 60%-át kapná a felmérés szerint. A legerősebb ellenzéki pártnak a DK-t hozza ki a Závecz Research 11%-os támogatottsággal, harmadiknak pedig a Mi Hazánkot, 7%-kal (ez pont annyi, amennyit a választáson kaptak). Ezek a számok jórészt egybevágnak a mediános felméréssel, egy eltérés látszik: a Závecz a DK-t erősebbre méri, a Mediánnál a Mi Hazánk volt a második legnagyobb erő.

Az ellenzék további pártjai vagy a parlamenti küszöbön állnak támogatottságban (Jobbik, Momentum, MSZP – 5-5-5%), vagy alatta: LMP 3%, Párbeszéd és Kutyapárt 1-1%. A bizonytalanok rétegét a kutatás 19%-ra teszi.

A demográfiát közelebbről megvizsgálva az látszik, hogy a Fidesz tábora mindenhol stabil és erős, de a fővárostól a falvakig haladva egyre dominánsabb. A teljes budapesti felnőtt népességen belül 35, a megyeszékhelyek kategóriájában 39,
a többi vidéki városban 50, a falvakban 54 százalék a támogatottsága. Hasonló jelenség figyelhető meg iskolázottság és életkor szerint is: minél idősebb és minél alacsonyabb végzettségű valaki, átlagosan annál fideszesebb.

Fotó: Závecz Research
Fotó: Závecz Research


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!