Telefonon beszélt a cseh belügyminiszterrel Pintér Sándor a Prágába menekült ukrán-magyar romák sorsáról

2022. május 13. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolvaA prágai média tudósítása szerint a cseh főváros vasúti főpályaudvarán többszáz ukrajnai roma tartózkodik, jórészt Kárpátaljáról. A tudósítás szerint a helyzetük egyre romlik, a menekültek a várótermekben vagy a számukra kijelölt vasúti szerelvényekben tartózkodnak, kevés élelemmel, rossz higiéniai körülmények között. Tudatták, hogy az ilyen státusú embereknek nincs jogosultságuk a menekülteket megillető segélyekre Csehországban.

„Felkértem a magyar felet a vizsgálatok néhány napon belüli gyors és következetes elvégzésére, hogy a cseh fél hivatalosan megtudhassa, van-e vagy nincs az illető személyeknek magyar útlevelük” – mondta csütörtökön Vit Rakusan cseh belügyminiszter.

A Telex kérdésére azt válaszolta a Belügyminisztérium, hogy „a cseh és a magyar belügyminiszter 2022. május 12-én telefonon folytatott egyeztetésükön – egyebek mellett – áttekintették a kialakult helyzetet, és kölcsönösen kijelölték azokat a személyeket, akik javaslatokat dolgoznak ki a felmerült problémák megnyugtató megoldására.”

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass