Hatezer család energiáját termelik meg a vízlépcsőhöz tervezett duzzasztóban

2022. május 12. – 04:59

frissítve

Hatezer család energiáját termelik meg a vízlépcsőhöz tervezett duzzasztóban
Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Bős-Nagymaros leállítása óta szinte kihasználatlan – csak a szigetközi vízkormányzást segítő – dunakiliti duzzasztóműben vízenergiát termel június végétől egy beépített kis turbina. Hiába kötött szerződést már 2010-ben a beruházó, mindig elakadt a kivitelezés. Mostanra végre a turbinát telepítik, a többmilliárdos fejlesztéssel 5500-6000 család éves villamosenergia-igényét képesek fedezni.

Két évtizednyi helyben járás után turbina termelhet áramot a Bős-Nagymaros leállítása óta vízenergia-termelés szempontjából kihasználatlan dunakiliti duzzasztóműben. A falu határában munkagépek ásnak, a duzzasztóműnél elhelyezett turbinát kötik majd össze a szomszédos Fekete-erdőnél az E.ON hálózatával, erről az Új Szó Nálunk is beszámolt a közelmúltban.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság üzemeltetésében lévő dunakiliti duzzasztóművet a rendszerváltás előtti építése során úgy alakították ki, hogy a bal parti egyes pillére „a duzzasztáson túl energetikai hasznosítást szolgáló technológiai berendezéseknek az elhelyezését és működési feltételeit is biztosítsa.” Az 1986-os tervezés folyamán egy másodpercenként 50 köbméteres kiépítési vízhozamú, 5 megawatt beépített teljesítményű Kaplan-turbina beépítésével számoltak, amelyet „az akkori kivitelezéskor központi döntés miatt végül is nem építettek be.”

A duzzasztóműtől egészen a szomszédos Feketeerdőig kellett a földben elvinni a kábelt, hogy csatlakozzon az áramszolgáltató rendszeréhez – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
A duzzasztóműtől egészen a szomszédos Feketeerdőig kellett a földben elvinni a kábelt, hogy csatlakozzon az áramszolgáltató rendszeréhez – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

A dunakiliti duzzasztómű vízerő-potenciáljának hasznosítására a vízügyi igazgatóság még 2009-ben felhívást tett közzé, melyre a Future Hydro Vision Mérnökszolgálati Kft. (FHV) tett nyertes ajánlatot. 2010-ben szerződést kötöttek, azonban a hosszas környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás és „egyéb feltételek biztosítása” miatt csak 2022 elején indulhatott el a több milliárd forintos beruházás kivitelezése.

A helyszínen járva azt láthattuk, hogy most a technológiai berendezések beépítése zajlik. A turbina teljesítménye a kisebb esés miatt természetesen alacsonyabb az eredetileg tervezettnél, de képes 5500-6000 család éves villamosenergia-ellátását biztosítani. A tervezett vízerőtelep kiépítési vízhozama 54 m3/s, a beépített turbina teljesítménye 4,3 méteres esés mellett 2036 kilowatt, a járókerék átmérője 3150 milliméter, és percenként 120-as fordulatszámmal fog majd működni.

Már csak a turbina és az elektromos berendezések telepítése, valamint a hálózatra csatlakozás van hátra.

Az üzemeltetést is az FHV fogja végezni, amely a megtermelt villamos energiát az áramszolgáltatónak továbbítja. Kapuváry Gusztáv, aki a Kenyeriben és Békésszentandráson is vízenergiát termelő vízerőművek építésében is részt vett, elmondta, hogy a dunakiliti beruházás eltér a korábbi projektektől.

A hivatalos nevén „Dunakiliti járulékos kisvízerőmű” beruházás nem zöldmezős, hiszen az 1-es pillérben már minden előkészített volt a turbina telepítéséhez.

Elsősorban technológiai és szerelési munkákat kellett elvégezni, 500 köbméternél is kevesebb betont építenek be. Az automatizált rendszerben működő erőmű csak néhány munkahelyet teremt, de adóbevételt hoz a falunak.

Vezetőkerék beemelése: 16,9 tonnát nyom, nem volt könnyű leengedni a duzzasztómű pillérjébe – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Vezetőkerék beemelése: 16,9 tonnát nyom, nem volt könnyű leengedni a duzzasztómű pillérjébe – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

„Hamarosan bekerül a Kaplan S turbina négyszárnyú járókereke, a turbinatengely, majd a hajtómű és a generátor. Mindig hatalmas öröm, amikor a berendezés egy-egy darabja megérkezik. Csupán a vezetőkerék 16,9 tonna: majdnem minden szállítmány túlméretes volt, nagyon figyelni kellett a beemelésnél, hisz ezeket a duzzasztómű szűk belső részébe kell leengednünk. A kivitelezés tavaly októberben kezdődött (a technológiát szállító műhelyében), megfeszített tempóban halad, extra gyorsnak mondható, hisz normál esetben csak a generátor szállítási ideje legalább12 hónap. Januárban búvárok is dolgoztak a hideg vízben (az alvízi és felvízi ideiglenes, acélszerkezetű elzárások vízzáró elhelyezéséhez és a körülbelül 500 köbméter hordalék eltávolításához volt szükség a munkájukra), de szerencsére sem jegesedés, sem árvíz nem zavarta a munkát” – mondta Kapuváry.

„2007-ben kezdtem el dolgozni a dunakiliti beruházáson: az első elvi engedélykérelmet ekkor adtuk be. Tizenöt év telt el azóta, viszont most néhány hét múlva reményeink szerint megkezdődhet a termelés. Boldogok vagyunk, hiszen minden mérnöknek tele a szekrénye olyan tervekkel, melyek különböző okokból végül sajnos nem valósulhattak meg, ez a kisvízerőmű viszont hamarosan zöld energiát fog termelni..

Komoly fejlesztés, s egy pici függetlenség a villamos energia kitettségnek: óvatos becsléssel évi 12-14 gigawattóra áram termelésére számítunk, pontos értéket a próbaüzem után lehet majd meghatározni.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!