Egy órán át dobálta a dühöngő férfi a veszteglő vonatot, közben ráírta a vérével, hogy Help!

2022. május 12. – 17:01

Egy órán át dobálta a dühöngő férfi a veszteglő vonatot, közben ráírta a vérével, hogy Help!
A felvételt az utasok készítették
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hegyeshalomból Győrbe tartott szerda késő délután egy EuRegio vonat, még nem ért el Mosonmagyaróvárig, amikor a mozdonyvezetőnek vészfékeznie kellett, mert egy férfi a síneken sétált véres, feltartott kezekkel. Nem sokkal később ugyanez a férfi a sínek között talált kövekkel elkezdte bombázni a vonat ablakait. Az utasok a szerelvényben rekedtek.

Vélhetően öngyilkossági szándékkal kóválygott a sínen a férfi, akit a vonat nem gázolt el, időben meg tudott állni. A vonat Levél (község) közelében megállt, a hátulját azonban ekkor eltalálta valami. „Egy véres kődarab landolt a lábamnál” – meséli egy szemtanú. A szerelvény nagyon lassan elindult tovább, aztán ismét megállt. Már vagy tíz percre rostokolt, amikor a férfi utolérte az egyetlen szerelvénnyel közlekedő járatot, és elkezdte dobálni az ablakokat. Az egyik szemtanú ezt mesélte a Telexnek:

„A vonatnak mindig azon részére menekültünk, ahol épp nem dobált. Aztán láttuk, amint a saját vérével – a keze vérzett – felírta, hogy ”Help!„. A kalauz egy idő után azt javasolta, hogy menjünk a vécébe, de mivel legalább húsz-harmincan voltunk a kocsiban, ez lehetetlen lett volna. Vártuk hát a segítséget.”

Egy másik szemtanú, illetve annak édesanyja megerősíti: több mint egy órát kellett várni, amíg megérkezett a rendőrség és a mentők. Addigra a férfi már az ablakok többségét betörte, a mozdonyvezetőnél felírta, hogy „KY”, ami szerintük a „Kill you” rövidítése lehetett – de akár mást is jelenthet. Az utasok közül senki nem sérült meg, de egy nappal a történtek után is a hatása alatt vannak.

A Telexnek nyilatkozott egy diáklány is, ő a vonat elején ült: „Megálltunk, és én láttam, amint a sínekről elugrik. Épp mellettem állt meg a véres, szakadt ruhájában, rám nézett. Mutogatott, hogy be akar szállni. Nagyon megijedtem.” Ezt követően azonnal üzent a szüleinek, hogy mi történt velük, innen tudja, hogy 17.45-kor kezdődött a borzalom, a rendőrök pedig az ő telefonja szerint 18.56-kor érkeztek meg.

A vonaton azt is hallották, amint a kalauz és a mozdonyvezető is jelenti a történteket, azért nem indultak tovább (szabadulva a helyzetből), mert ott kellett maradni a helyszínen.

A vonat a szemtenúk szerint nem sodorta, nem gázolta el a férfit, így kérdéses, mitől volt véres, hogyan sérült meg? Ugyanúgy az is, hogy magyar állampolgár volt-e? Angolul írta a feliratokat, de a hangját nem hallották.

A vonat végül – nagyon lassú tempóban – eljutott Győrig, a betört ablakok közben tovább repedtek. Az út, amely normál esetben 36 percig tartott volna, most több órányi lett. A hegyeshalmi fővonalon csak késő estére állt helyre a menetrend.

Az ajtókat sem kímélte. A fotókat az utasok készítették
Az ajtókat sem kímélte. A fotókat az utasok készítették

A megyei rendőr-főkapitányság a mai napon az alábbi közleményt adta ki: „A kérdéses ügyben a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közérdekű üzem működése megzavarásának bűntette gyanúja miatt bűntetőeljárást indított május 11-én. A folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban bővebb információt adni nem áll módunkban.”

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!