Bajban a BKV: a beszállítóik sorra mondanak fel, elszálltak a költségek, gond lehet a 3-as metróval is

2022. május 12. – 06:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több beszállítója is felmondta a szerződését a budapesti tömegközlekedési céggel, a BKV-val – értesült a Népszava. A cég megerősítette a hírt: „idén április végéig 36 szerződést mondtak fel az üzleti partnerek. Ez éves szinten több tízmilliárd forintos többletkiadást jelent” – válaszolták a lap kérdésére a közlekedési vállalattól, amely ez évi költségvetését eleve 26 milliárdos veszteséggel tervezték.

A BKV-nak a meglévő partnereivel is folyamatosan újra kell tárgyalnia a szerződéseket. A beszállítók többsége akár 30-50 százalékos felárat is elkér a nyersanyag drágulás és az Ukrajnában zajló háború miatt. A cég szerint „a háború közvetett gazdasági hatásai – árfolyam-változás, gyártói áremelések, szállítási határidők, alapanyaghiány, fuvarozási kapacitások stb. – miatt” sokszorozódott meg a szerződésmódosítási igények száma.

Az alapanyag-ellátás, a szállítmányozás és általában is az ellátási láncok okozta problémák „a beszállítóinkat szinte egységesen érintik” – írja BKV. A Népszava cikke szerint a kialakult válságos helyzet a 3-as metró működésére és felújítására is hatással lehet. A korábban Ukrajnából érkező acél pótlásának nehézségei és a szállítási költségek növekedése a felújítást akadályozhatja, míg a hármas metróvonalon közlekedő orosz szerelvényekkel az a probléma a lap szerint, hogy azokhoz továbbra sem érkezik orosz alkatrész és szakember. A cég azzal nyugtatott ezzel kapcsolatban, hogy „a felújítási szerződésben jelentős alkatrész átadása szerepelt, amelyekből egyelőre megoldható a járművek üzemeltetése”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!