Alakul az új kormány: Orbán összehívta a leendő minisztereket a Karmelitában

2022. május 11. – 13:25

Másolás

Vágólapra másolva

Szűkszavú közleményben tudatta a Miniszterelnöki Sajtóiroda a következő kormány valószínűsíthető – bár vélhetően nem teljes – miniszteri névsorát.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán megbeszélést folytatott politikusokkal a kormányalakításról a Karmelitában – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke. A tanácskozáson

Csák János, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Palkovics László, Pintér Sándor, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Varga Judit vett részt.

A lista alapján már látszik, hogy megalapozottak voltak azok a találgatások, amelyek szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf új arcként helyt kaphat az új kormányban, illetve hogy várható Lázár János és Navracsics Tibor visszatérése. Utóbbi kettővel kapcsoltban a Telex úgy értesült, hogy a várhatóan külön tárcát kapó Területfejlesztési Minisztérium vezetése merült fel velük kapcsolatban, illetve Navracsicsnál logikus lenne, hogy amennyiben létrejön egy, a külügyről leválasztott EU-ügyi tárca, azt ő vezesse. Szalay-Bobrovniczky (Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje) pedig a hadügyért felelhet a listából kimaradó Benkő Tibor helyett.

Új arc lesz még – várhatóan gazdasági területeken – Nagy Márton, egykori MNB-alelnök, aki eddig Orbán Viktor gazdasági tanácsadója volt, illetve Csák János (korábbi nagykövet és nagy, állami cégek vezérigazgatója).

Vannak olyan nevek, amelyek meglepetésre hiányoznak, mint például Szijjártó Péter és Varga Mihály, illetve Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Az előző kormány külgazdasági és külügyminisztere valamint a pénzügyminiszter jelenleg Marokkóban tartózkodik, ami megmagyarázhatja távolmaradásukat. Süli János, az eddigi paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter sem volt jelen. Megkérdeztük a Miniszterelnöki Sajtóirodát, a hiányzó nevek tagjai lesznek-e az új kormánynak, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés:

Hivatalos válasz még nem érkezett megkeresésünkre, de az Atv.hu közben közölt néhány újabb részletet az alakuló kormánnyal kapcsolatban. Értesülésük szerint Lázár János egy építésügyi központú minisztériumot vezethet, Navracsics Tibor egy uniós/területfejlesztésit, Nagy Márton gazdaságfejlesztési súlypontút, Szalai-Bobrovniczky Kristóf honvédelmit, Csák János pedig egy humán innovációs minisztériumot.

Szijjártó Péter és Varga Mihály korábbi posztjukon kormánytagok maradnak, Süli János és Mager Andrea viszont nem – írja a lap. Süli feladatai (paksi bővítés) valószínűleg a Külgazdasági- és Külügyminisztériumhoz, míg a nemzeti vagyon kezelése az ITM egyik utódjához, az újonnan létrejövő ipari minisztériumhoz kerülhet, amelyet Palkovics László irányít majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!