Áder szülészeti eszközökre és jézusos társasjátékokra is adományozott idén

2022. május 11. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

A leköszönt államfő, Áder János idén 24,3 millió forintot jótékonykodhatott volna el, de hivatali idejének végéig ennek alig több, mint felét, 13,05 millió forintot osztotta szét, legalábbis az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint, írja a HVG.

A köztársasági-elnöknek ugyanis van egy fix összegű jótékonykodási kerete, évente 73 millió forint, amit szabadon költhet el, vagyis nincs pályáztatási kötelezettség vagy kiválasztási előírás, és írásos szerződést sem kell kötni a költésről. Akár egyetlen szervezetnek vagy magánszemélynek is odaadható a teljes éves keret, a törvény szerint annyi a kikötés, hogy párt, vagy azt támogató, illetve politikai tevékenységet folytató szervezet nem támogatható.

Ádernek ebből a 73 millióból időarányosan 24,3 millió állt rendelkezésre a távozásáig, a maradékot viszont a hivatali ideje után is szétoszthatja. A HVG megjegyzi, hogy az eddig eladományozott összeg nagysága is változhat még, mert tizenöt napjuk van azt nyilvánosságra hozni, így a lista még változhat.

De mire osztogatott Áder? A legtöbbet, 3,1 milliót a Hópihe Alapítvány kapta, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája Baross utcai részlegének cserére szoruló eszközeinek beszerzésére. A Misszió Média Lap- és Könyvkiadó Kft. kapta a legkisebb összeget, 400 ezer forintot ajándékcsomagok részeként 102 db, „Jézussal a szeretet útján” katolikus családi társasjáték költségeinek támogatására.

De a támogatottak között van még egy másik gyerekklinika, kulturális rendezvény, roma hagyományőrző klubfoglalkozás, mozgássérülteket segítő egyesület, ment még pénz gyerekek fejlesztőprogramjára Kadarkúton, digitálistábla-beszerzésre egy iskolában Kisorosziban, és stúdióeszközökre a komolyzenét játszó Altalena Együttesnek.

Áder János elmúlt tíz évéről ebben a cikkünkben írtunk.

Az államfő mellett a házelnöknek is évi 73 millió forintja van jótékonykodni. Kövér László ebből eddig idén 22,7 millió forintot osztott szét, huszonháromból tizenkilencen kereken egymilliót kaptak. Köztük vannak debreceni nagycsaládosok, vajdasági magyar pedagógusok, a zirci katolikus plébánia és az önkéntes tűzoltók, a Szabolcsi Bélyegegyesület és a Bibó Szakkollégium alapítványa is. Emellett kétmillió forintot adott a SPES Hátrányos Helyzetűeket Segítő Alapítványnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!