Egy-két nap, és 20 fokosra melegedhet a Balaton és a Velencei-tó, akár fürdeni is lehet bennük

2022. május 9. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

A hűvös április után május első felében olyan nyáriasra fordul az időjárás, hogy a hétvégén akár már strandolásra is alkalmas lehet a Balaton és a Velencei-tó. Mint megírtuk, a héten akár 30 fokos melegek is lehetnek, és ez a májusi hőhullám felmelegítheti a nagyobb tavaink vizeit annyira, hogy azokban már fürdeni lehessen.

Az Időkép.hu szerint már csütörtökön és pénteken alkalmas lehet a strandolásra az időjárás (igaz, szombatra néhány fokot hűlhet a levegő, de azzal, hogy mindig hétvégére lesz rosszabb az idő, már tizenhárom éve, az előző szerkesztőségünkben is foglalkoztunk). A levegő 30 fok körül lesz, az intenzív napsütés miatt a víz pedig 20 fokosra melegedhet.

Az Időkép szerint Gyenesdiás térségében akár már a hét első felében elérheti ezt a hőmérsékletet a víz, de hét második felére a Balaton nagy része és a teljes Velencei-tó ilyen hőfokú lehet. Most egyébként a Balaton átlagos vízhőmérséklete 18,6 fok, a Velencei-tóé 18,5 fok, míg a Tisza-tó 16,9 Celsius-fokos.

Lehet, hogy a 20 fokos vízhőmérséklet elsőre nem tűnik soknak – úszómedencék vize szokott ilyen vagy még néhány fokkal melegebb is lenni –, de érdemes tudni, hogy a Balaton vizének nyári átlagos hőmérséklete 19-22 fok, szóval nagy különbséget már aligha érezni. És gondoljunk arra is, hogy míg a mi Balatonunk már most is majdnem 19 fokos, azok a szerencsétlen magyarok, akik mondjuk Marbellára költöztek ki az elmúlt években, egyelőre kénytelenek beérni a 16 fokos Földközi-tengerrel (de még a Vörös-tenger is csak 19 fokos Eilatnál).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!