Teljesen fideszes lett Etyek, Vizsolyban kikapott a Fidesz-támogatású expolgármester — önkormányzati időköziket tartottak vasárnap

2022. május 8. – 22:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Bár Osika József a jogerős ítéletet követően lemondott a polgármesterségről, tegnap mégis a volt hivatalában találtuk. – Hogy miért kell börtönbe vonulnom? Nem árulom el – közölte Osika, majd bemenekült a hivatal vécéjébe és magára zárta az ajtót”

– írta a Blikk 2020 augusztusában.

Ahogy Tállyán, ahol Osika volt a polgármester, úgy több más faluban, városban, községeben tartanak időközi választást most 2022-ben. Olyan helyeken, ahol a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet miatt elmaradtak. Ezen a vasárnapon is tucatnyi helyen szavaztak polgármester- és képviselőjelöltekre.

Hivatali visszaélés miatt öt év

A 2019-es önkormányzati választáson Osika Józsefet választották Tállya polgármesterévé. Osika 18 éven át volt a település polgármestere, ám szomorú vége lett politikai karrierjének: hivatali visszaélésekért és a hatóság félrevezetéséért jogerősen 5 év szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet után a polgármester lemondott, így időközit kell kiírni.

A sztori röviden: egy üzletember egy százmilliós értékű beruházásba kezdett volna a településen, de elmondása szerint a polgármester kvázi zsarolva, fenyegetve tette egyértelművé, hogy a munkák kivitelezéséből a nevelt fiát nem lehet kihagyni. Sőt, ha nem a megfelelő mértékben kap hozzáférést a fiú a munkálatokhoz, akkor meg is fogja akadályozni az egészet, írta a Napi.hu annak idején. Pár telefonbeszélgetés rögzítve is lett, a vállalkozó feljelentést tett, Osika pedig bíróságra került.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen megtartott vasárnapi időközi polgármester-választáson hat független jelölt indult.

Eredmény: Serfőző Szabolcs 586 szavazatot kapott.

Aki Lázár János háromszáz plakátjára festett Hitler-bajuszt

Polgármestert és teljes képviselőtestületet választottak Csongrád-Csanád megyei Csanádpalotán. A 2019-es önkormányzati választáson Debreczeni István nyert, de az eredmény nagyon szoros volt: három induló – köztük a korábbi polgármester – is 400 fölötti szavazatot kapott. A képviselő-testület azonban nem igazán tudott összeszokni: az első veszélyhelyzet kihirdetése után, 2020 elején már egy személyben vezette a települést a polgármester a törvény felhatalmazásával élve, majd az év közepére már olyan viszony alakult ki közte és a képviselők között, hogy utóbbiak kezdeményezték a testület feloszlatását.

„Egyikükben sincs személyes sértettség, csak szerették volna végezni a munkájukat, de ehhez nem kapták meg a polgármestertől a szükséges, valós információkat” – írta a képviselők által mondottakat 2021-ben a Magyar Narancs. A képviselők kifogásolták, hogy ugyan nem kell testületi ülés, de igazán megkérdezhetné néha a képviselők véleményét a döntések előtt. Ráadásul az sem tetszett nekik, ahogy elküldött ott dolgozókat, ilyen miatt egyébként munkaügyi perek is voltak. A polgármester pedig épp azt állította, hogy a képviselőkkel nem lehet együtt dolgozni. 2020 júliusában végül a testület feloszlásáról döntöttek.

Debreczeninek egyébként volt egy híres akciója 2014-ben. „A város országgyűlési képviselője Lázár János – akinek mintegy háromszáz plakátjára festett Hitler-bajuszt 2014-ben Debreczeni István. Szabálysértési eljárás indult az ügyben, Debreczeni a büntetést befizette, elnézést kért a képviselőtől – aki az utóbbi másfél évben nem járt a palotai polgármesteri hivatalban” – írja a Magyar Narancs a település konfliktusait feldolgozó anyagában.

A polgármesteri posztért két független jelölt indult: a települést 2019 őszétől irányító Debreczeni István, valamint Perneki László, aki 2006 óta önkormányzati képviselő. A képviselő-testület hat helyéért tizennyolcan indulnak, valamennyien függetlenként.

Eredmény: Perneki László 1026, Debreczeni István 374 szavazatot kapott.

Aki a független képviselőkkel is aláíratta volna, hogy a Fidesz politikáját kell érvényesíteni

Időközi polgármester- és önkormányzati képviselő-választást tartottak a Fejér megyei, Felcsúthoz közeli Etyeken is. A testület feloszlatásáról 2020 júliusában döntöttek, miután négy független testületi tag kezdeményezte azt. Szerintük erre azért volt szükség, mert Zólyomi Tamás Fidesz-KDNP-s polgármester nem volt együttműködő a testületi többséggel. Végül a polgármester és a másik két testületi tag is megszavazta a feloszlatást.

A Magyar Narancs cikke szerint Zólyomi gyakorlatilag a Fidesz–KDNP frakciószabályzatát íratta volna alá a független testületi tagokkal is, ami arról szólt volna többek között, hogy összehangolják a munkájukat a polgármesterrel, véleményeltérés esetén azt belső ügyként kezelik és nem beszélnek róla kifelé. „Ennek érdekében szükséges a polgármesteri, képviselői tevékenységünk összehangolása, a polgármester és a képviselők közötti hatékony együttműködés elősegítése, a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség politikájának helyi szinten történő érvényesítése” – idézi a lap a birtokába került dokumentumból. További részletek az elmérgesedő konfliktusról itt.

A polgármesteri posztért egyetlen jelölt indult, az eddigi polgármester, Zólyomi Tamás (Fidesz-KDNP). A hat képviselői helyért pedig tizennégyen; köztük hat Fidesz-KDNP-jelölt, két MSZP-s és hat független jelölt.

Eredmény: Zólyomi Tamás 1453 szavazatot kapott. A képviselőtestületbe pedig a hat Fidesz-KDNP-jelöltet választották be.

Aki klasszikus zenét játszik a szőlőnek

Időközi önkormányzati választást tartanak vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban is, ahol polgármestert és képviselőket is választanak. Az ok szintén a képviselő-testület feloszlása. A polgármesteri tisztségért két független jelölt, Palotás András korábbi polgármester és Szegedi Szabolcs indul, míg a négy képviselőhelyért tizennégy független jelölt.

Az orvos Palotás 2019-ben a Fidesz-KDNP támogatásával lett polgármester Vizsolyban, maga Nagy István Agrárminiszter látogatta meg a bemutatkozó gyűlésen. Egy év elteltével azonban lemondott alóla a teljes képviselő-testület.

„Döntésünknek pártpolitikához nincs köze, ezért is szeretnénk kinyilvánítani döntésünk pártpolitika-mentességét. Dr. Palotás András polgármester úrnak a képviselő-testülettel való együttműködési hajlandóságának teljes hiánya vezetett döntésünk meghozatalához. Mint indítványozó képviselők, továbbra is jó kapcsolatot szeretnénk tartani a kormánypártokkal, mint ahogy mindannyian korrekt kapcsolatot ápolunk Dr. Hörcsik Richárd választókerületi képviselőnkkel, akinek érdemeit mind Bihi Miklós (korábbi) polgármester úr, mind pedig Dr. Palotás András polgármester úr idején végbement fejlesztések tekintetében is szeretnénk kiemelni” – idézi őket az Átlátszó, a lap 2020. végén írt hosszú cikket a helyi helyzetről.

A polgármesterről például megtudjuk, hogy hisz abban, hogy zenével segíthető a szőlő növekedése, és jobb minőségű lesz a bor, ha a szőlő klasszikus zenét hall, de egy korábbi ügyben a napokban is előkerült Palotás neve: a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai bizottsága figyelmeztetés büntetést szabott ki Palotással, a vizsolyi háziorvossal szemben, akinek praxisában még 2020 novemberében az önkormányzati rendelő takarítónője adott be öt injekciót egy betegnek. Palotás fellebbezett, azt mondja, ápolói végzettsége is van a kollégának.

Palotás szerint egyébként nem vele nem lehetett együttműködni, hanem a testülettel: „amikor bármiben is a segítségükre szorultam, bármiben kértem a javaslatukat, semmit sem tudtak nyújtani. Mindent csak szidtak, de semmilyen alternatívát nem tudtak felmutatni” – írta egy 2020-as posztjában.

Eredmény: Szegedi Szabolcs kapta a legtöbb voksot, 395-öt.

A titokban tervezett kavicsbánya, ami miatt a polgármester és a testület is lemondott

A Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton is választottak polgármester mellett képviselő-testületet is, miután

a falu vezetése egy kavicsbánya megnyitása elleni tiltakozást látva 2020. augusztus elején lemondott.

A polgármesteri székért hét független jelölt indult, a korábban lemondott polgármester nem indult. A hat képviselő-testületi helyre 11 független jelölt közül lehetett választani.

Az 1400 fős faluban a Duna-parti lakóházak szomszédságában, 122 hektáron külszíni sóderbányát akart nyitni egy vállalkozás, és az egész projektet már 2017-től készítette elő a helyi önkormányzat, és eleinte a hatóságok is rábólintottak, ám amint kiderült, a helyiek tiltakozni kezdtek, népszavazást is kezdeményeztek. A feltett kérdés hitelesítését azonban megtagadta a helyi választási bizottság, mert szerintük a megfogalmazás nem volt elég egyértelmű, a válasz településrendezési szakértelmet igényel. Aztán a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 2020. augusztus végén visszavonta a tervezett bánya környezetvédelmi engedélyét.

Pergel István Csaba polgármester, aki egyébként 2010 óta vezette a települést, egy nappal azután mondott le, hogy a bányanyitás terve kiderült, és megírta a sajtó, írta meg a Magyar Hang 2020 júliusában. Majd a polgármester után a képviselő-testület is lemondott: „az új képviselő-testület megalakulásáig dolgozunk majd, de egyértelműen kinyilvánítottuk, hogy bánya-ügyben nem hozunk döntést. Ez azoknak a feladata lesz, akiket megválasztanak majd” – nyilatkozta akkor egy képviselő. A bánya terveiről, a kivitelező cégről részletes cikkben pedig az Átlátszó számolt be.

Eredmény: Hunyadi Balázs 371 szavazatot kapott.

Ahol csak fideszes polgármester- és képviselőjelölt volt

Polgármestert és képviselőket választottak vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben is, miután a képviselőtestület 2020. augusztus 13-án feloszlott. A településen valamivel kevesebb, mint 800 ember szavazhatott.

A polgármesteri posztért csak Radics Attila indult, a Fidesz-KDNP támogatásával, képviselő-jelöltből pedig négy volt, mind a négyen a Fidesz-KDNP jelöltjei.

Eredmény: Radics Attila 251 érvényes szavazatot kapott.

Függetlenek taroltak a kistelepüléseken

Időközi polgármester-választást tartottak a Baranya megyei Illocskában, a falu korábbi vezetőjének halála miatt. 197 szavazó választhatott az öt jelöltből, akik közül négy független, és egy munkáspárti jelölt.

Eredmény: Kehi József 66, Polyák Erika 45, Mészáros József 9, Jankovics János 4 szavazatot szerzett, míg a Munkáspárt jelöltjére, Kós Zoltán Istvánra senki nem szavazott.

Polgármestert választottak a Veszprém megyei Balatonudvariban is, az előző polgármester lemondása miatt. A posztért három független jelölt indult. A 2020. szeptember 3-án lemondott polgármester, Szabó László több cikluson át irányította Balatonudvarit. 319 helyi lakos dönthette el a következő polgármester személyét.

Eredmény: Sötét György 92, Puhr Ádám Balázs 47, Varga Andrea 44 szavazatot kapott.

Ugyancsak lemondás miatt választottak polgármestert a Zala megyei Zalaszabarban, ahol két független jelölt volt. 2020 augusztusában mondott le írásban tisztségéről a polgármester, a független Takács Péter. A két mostani jelölt eddig is képviselő-testületi tag volt, egyikük a korábban lemondott polgármester testvére.

Eredmény: Oncz Péter 97, Takács Béla 81 szavazatot kapott.

A Baranya megyei Bürüsön is időközi önkormányzati választást tartottak, szintén a polgármester lemondása miatt. A tisztségért három független jelölt indult, rájuk a névjegyzékben szereplő 68 választópolgár szavazhatott.

Eredmény: Kozma István 42, Sárosi Gyula 17, Kovács László 2 szavazatot kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!