Orbán nem hisz a szankciós politikában

2022. május 6. – 07:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az EB szankciós javaslata olyan helyzetet idézhet elő Orbán szerint, hogy nem lesz Magyarországon üzemanyag.

Magyarországnak külön véleménye van a szankciós politikáról – mondta a miniszterelnök. Orbán szerint már 2014-ben is azt az álláspontot képviselte, hogy a szankciók nagyobb bajt okoznak az európai gazdaságnak, mint Oroszországnak.

Magyarország mellett azonban még van 26 ország az Európai Unióban, amely vagy nem mondta el a véleményét vagy ezzel ellentétes véleményt mondott. „Ha az ember úgy látja, hogy mindenki szembe jön vele a sztrádán, akkor jobb, ha elgondolkozik azon, hogy vajon nem neki kellene-e irányt váltania” – fogalmazott a miniszterelnök. Franciaország, Németország és Lengyelország szerinte „meg vannak veszve” a szankciós politikáért, „láthatóan nagy izgalommal alig várják, hogy újabb lépést tegyenek”, mert ők meg vannak győződve, hogy ez segíteni fog az Oroszországgal szemben folytatott küzdelemben.

Ilyenkor a magyar szempontból legfontosabb kérdésekben kell Orbán szerint fenntartani a vétót, mert egyébként elveszítjük az összes barátunkat az unióban. A legjobb meggyőződése ellenére Orbán a szankciók első öt csomagjára hajlandó volt igent mondani, de szerinte már az első alkalommal világossá tette, hogy mi a vörös vonal. Ez az energiaembargó. Az olaj- és a gázembargó tönkretesz bennünket – fogalmazott, ez az a pont, ahl megálljt kell parancsolni szerinte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!