Véres profit: szégyen – vetítette a Mol százhalombattai finomítójára a Greenpeace

2022. május 6. – 11:33

Véres profit: szégyen – vetítette a Mol százhalombattai finomítójára a Greenpeace
Fotó: Greenpeace Magyarország

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este a Mol százhalombattai finomítójánál akciózott a Greenpeace Magyarország, a „Véres profit: szégyen” feliratot vetítve kívántak üzenni a kormánynak.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy Magyarország akár az egész EU-t elgáncsolná az újabb orosz szankciócsomag vétójával, „csak a Mol nyereségét ne veszélyeztesse semmi, amit az olcsó olajon zsebel be”.

Közleményük szerint a Mol ugyanis az ukrajnai háborút kihasználva 38 százalékkal növelte a profitját egy évvel ezelőttihez képest.

„Két és fél hónapja zajlik a háború, de a kormány az Ukrajnában folyó vérontással nem törődve csak azon ügyködik, hogy biztosítsa a megszokott ügymenetet: az orosz kőolajimportot és a mesterségesen lenyomott üzemanyagárakkal a fogyasztást.

Nemcsak morálisan vállalhatatlan a magyar kormány álláspontja, de klímavédelmi szempontból is a radikális takarékosság lenne az egyetlen út előre.

A béke és a klímavédelem záloga az, ha minél előbb felhagyunk a fosszilis függőségünkkel, és a tiszta megújulókra alapozzuk energiaigényünket” – írják.

A Mol-csoport 271,7 milliárd forint (833 millió dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első negyedévben a tavalyi első negyedévi 181,9 milliárd forint (605 millió dollár) után, ugyanakkor az eredmény 6 százalékkal csökkent az előző negyedévihez képest – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

Hernádi szerint a Mol-csoport a gyorsan változó külső helyzet és a gyakran kedvezőtlen körülmények között is megmutatta, hogy képes gyorsan reagálni, a 833 millió dolláros újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA bizonyítja, hogy a cég jó úton jár.

A Telexnek adott szerdai interjúban a Mol vezetője, Hernádi Zsolt beszélt az árstopról és a márciusi üzemanyagpánikról, a magyar kormány orosz szankciókkal kapcsolatos „sarkos” véleményéről és az orosz–európai kettős függésről is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!