Áder nem bízott a TEK-ben, Novák Katalint viszont már újra ők fogják védeni

2022. május 4. – 23:05

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, amely május 10-től, azaz Novák Katalin hivatalba lépésétől újra a Terrorelhárítási Központ (TEK) hatáskörébe utalja a köztársasági elnök védelmének feladatát. Ez technikailag nagy vonalakban úgy néz ki, hogy a 179/2022. számú kormányrendelet a 160/1996. számút úgy módosítja, hogy a miniszterelnök, a külpolitikáért felelős miniszter és a legfőbb ügyész mellé beemeli a köztársasági elnököt is a TEK által védendő személyek közé.

Azért írtuk, hogy újra a TEK kapja ezt a feladatot, mert a 2010-es kormányváltás után is ez a frissen alakult szerv vette azt át az akkor meg is szüntetett Köztársasági Őrezredtől. Áder János most leköszönő köztársasági elnököt is a TEK védte a 2012-es hivatalba lépésétől – de csak 2015-ig, amikor az elnök testőrei a TEK-ből kiválva, a Készenléti Rendőrségen belül létrehozták a Köztársasági Elnöki Őrséget.

Arról, hogy erre miért lehetett szükség, a Hvg.hu írt 2015-ben. A cikk szerint addigra Áder bizalma megingott a TEK-ben, amelyet az Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló Hajdu János vezetett és vezet ma is: „Ádernél azért rendült meg a bizalom, mert az Orbánnal folytatott beszélgetéseiből világossá vált számára, hogy a miniszterelnök valamennyi programjáról képben van. Nemcsak arról, ami a heti tervében benne van, hanem az összes találkozójáról.” A szakításra azután került sor, hogy a köztársasági elnök Béla király úti rezidenciáján egy gyanús technikai eszközre bukkantak.

A Direkt36 tavaly decemberben írta meg, hogy Áder János testőreit is célba vették a Pegasus kémszoftverrel. Hogy miért, az kérdéses, de mint akkor írták: „A Direkt36 kutatásai alapján azonban valószínűnek tűnik, hogy a lépés mögött a rendvédelmi szerveken belül dúló konfliktus áll, ami azután durvult el, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) részleteket akart megtudni Áder János programjairól.” (Egyébként a 2015-ös Hvg-cikket jegyző Csikász Brigittát is célba vették a Pegasusszal 2019-ben.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!