Nem zárják be a fogaskerekűt, de egyelőre pénz sincs a felújítására

2022. május 3. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere nemrég arról beszélt a Magyar Nemzetnek: nagyon reméli, hogy nem kell bezárni a fogaskerekűt, amelynek lejárt az építési engedélye arra, hogy megújítsák és meghosszabbítsák. A Telex megkereste az ügyben a BKK-t, és rákérdeztünk a kérdéses részletekre.

A BKK válaszaiból kiderül, hogy nem tervezik a fogaskerekű megszüntetését, és az elmúlt egy hónapban a BKV felújításokat is végzett a vonalon. A BKK célja, hogy hosszú távon integrálják a fogaskerekűt a villamosrendszerbe, és átszállásmentessé tegyék. Azt is hozzátették, hogy a fejlesztéshez jelenleg nincs elegendő forrása a fővárosnak, de abban bíznak, hogy a EU-s forrásokból hamarosan közelebb jutnak a megvalósításhoz.

Az is kiderült, hogy mi a helyzet a Pokorni által említett építési engedéllyel.

„A fogaskerekű vasút felújításának lejáró építési engedélyével kapcsolatban a BKK jogi véleménye az, hogy az építési engedély a veszélyhelyzet megszűnését követő egy évig külön erre irányuló kérelem nélkül is meghosszabbodik. A társaság ezt a véleményét a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 163. § (4) bekezdés b) pontjára alapozza.”

A BKK azt is írja, hogy a hiába kérték a kormányt, semmilyen uniós támogatásra nem tartották érdemesnek a fogaskerekű felújítását, pedig a rekonstrukció az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF) megvalósítható lenne. Karácsony Gergely főpolgármester jelezte is Pokorni Zoltánnak: járjon közre a kormánynál, hogy az RRF-keretből jusson a fogaskerekű felújítására is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!